štvrtok 29. januára 2015

John Green- Kam zmizla Aljaška / RECENZIA


Anotácia : Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?

Poznáte ten moment kedy máte pocit, že kniha nie je len knihou ale niečím hlbším, akoby príbeh mal vlastnú pohlcujúcu atmosféru ? Akoby mala kniha dušu ? Toto je tá kniha , a taký som mala pocit pri jej čítaní. Rozumela som postavám a oni rozumeli mne. Neboli to len slová napísané na bielom papieri, bol to skutočný zážitok na ktorý sa nezabúda. A hoc čo si myslíte by vás odradilo správanie knižných hrdinov, ešte stále nadkladajte knihu bokom ! Lebo určite vás nesklame, či ste tínedžer a či dospelák .

Môj názor : Koľko som ja len prečítala kníh o tínedžeroch, o ich problémoch , láskach a žartoch. Žiadna však nebola ako táto. Táto si ma vedela získať, nie postupne, ale hneď od začiatku ! Čítala som ju v čase, keď som mala učenia po nad hlavu a už by sa mi do nej nezmestilo vôbec nič. Siahla som po Aljaške a zaplavil ma taký skvelý pocit, ako keď ste smutný a dáte si zmrzlinu. Bola to kniha , ktorá presne vyjadrovala všetko čo som vtedy cítila. Postavami , myšlienkami , ich žartmi a hoci aj nadávkami mi porozumela  Všetci ju porovnávajú s knihou Na vine sú hviezdy, ale to sa nedá.. táto je totiž úplne iná.. o tristošesťdesiat stupňov iná než boli Hviezdy !

"I dont know where over there is , but i know it is somewhere and i hope it is beautiful. " 


Dobrá kniha musí mať dobré postavy, a táto mala skvelé postavy ! Divný , chudý ťuťmák Miles mi prirástol k srdcu viac než by som kedy bola povedala. A to som si ani nemyslela , že by sme mohli mať toľko spoločného. U neho som zo všetkých postáv našla najviac porozumenia či už Pred tím alebo Po tom . Aljaška je tá postava , ktorú budete buď milovať alebo nenávidieť. Je neobyčajná a zvláštna, priam neopísateľná. Rovnako ako Miles, aj ona bola zvláštna, ale tým svojským spôsobom. Mala okolo seba isté čaro .


Každá jedna strana tejto knihy mala tú zvláštnosť, že som si na nej vždy našla niečo - citát , myšlienku či len hlúpy žart, pre ktoré som naozaj milovala každú a jednu tú stranu. Kam zmizla Aljaška je kniha plná myšlienok , tak hlbokých, že ich nepotrebujem ani zvýrazňovať zvýrazňovačom lebo sa mi v pamäti uchovajú na veľmi dlhý čas. Či už si tú knihu prečítam raz , či dvakrát, či si prečítam len pár strán vždy vo mne zanechá taký skvelý pocit. Mnoho ľudí tú knihu odvrhlo, odradilo ich veľa vecí, trebárs, že boli postavy neskutočné, či priveľa nadávali, fajčili a pili. Ale my nie sme dokonalí, žiaden tínedžer nie je a preto bolo dosť romantických kníh ! Aljaška je iná, originálna a každý si v nej nájde ten riadok, ktorý pre neho bude znamenať to Veľké Azda . 

Moje Hodnotenie : 5/5 hviezdičiek 

nedeľa 11. januára 2015

On my wishlist #3


 Meme z dielne od Book Chick City. Cieľom je zverejniť knihu alebo knihy, ktoré by sme chceli vlastniť . 

Pôvodne som chcela napísať nejaký zmysluplný článok ale nakoniec som mala toľko učenia , že my už na to nevyšiel čas. Ale čítala som ! Čítala som Aljašku pretože včera bol taký "Aljaškovský deň" a ako som tak čítala ( už po tretí krát ) som zrazu objavila úžasnú vetu, ktorej som predtým nevenovala pozornosť a chytilo ma obrovské nutkanie zvýrazniť si ju, tak som sa nakoniec odvážila , zvýraznila - Zrazu ma pohltila taká zvláštna panika... sedela som nad knihou s pocitom akoby som práve spáchala nejaký trestný čin, v ruke držiac ružový zvýrazňovač som ľutovala čo som urobila a tak som nakoniec skončila nie s jednou zvýraznenou vetou ale nakoniec rovno s vyše piatimi, lebo neviem prečo .... baví ma robiť " nezákonné veci " :D

Momentálne mám na wishiste strašne veľa kníh, mnoho anglických.. ale tu som sa rozhodla zaradiť len tie , ktoré už preložené sú, lebo mám práve v tejto chvíli angličtiny až po krk a tiež vás chcem poprosiť... poraďte mi , ktorú si mám kúpiť lebo ja už som v koncoch... keby bolo na mne beriem všetky ...


Knihu Život jedna báseň som už aj mala objednanú ( už mohla byť moja áááách ) , ale na poslednú chvíľu som ju darovala sesternici ako darček na poslednú chvíľu ....  Šok z pádu chcem hlavne kvôli originálnemu príbehu, čítala som ukážky a autorov štýl ma veľmi oslovil, len sa bojím ... či nebude príliš smutná .


Zo séria Nástrojov smrteľníkov mám doma zatiaľ všetky po slovensky vydané časti ale k Pekelným strojom som sa ešte nedostala .. nejako na to nikdy nebol čas ale momentálne uvažujem že si ich konečne prečítam... s Selekcia očarila mnohých a vyzerá to tak že by mohla aj mňa :) ( možno ) ....

piatok 9. januára 2015

Prečo sa žiadna kniha nikdy neskončí úplne zle ?

Spomeňte si kedy naposledy ste čítali knihu, ktorá skončila úplne zle. Nemyslím tým to, že nejaká postava zomrela, nebodaj ich zomrela celá kopa. Chcem tým povedať to, že si sama nespomeniem či som vôbec niekedy čítala knihu, ktorá by nemala aspoň čiastočný Happy end.... knihu, kde by bol koniec úplne zlý. Postavy nevyhrali vojnu a svet nebol spasený, kde sa postavy nezamilovali a kde nastalo absolútne fiasko.


Každá kniha ma hrdina či hrdinku. Je jedno či je daná osoba bojko, slaboch, sirota, no vždy sa z postavičky na začiatku obyčajnej, jednoduchej stane hrdina. Do cesty sa mu postaví problém a on s ním musí bojovať. Veď aký by to bol príbeh keby sa hrdina otočil a na problém sa vykašľal ? Hrdinovia vždy sú, vždy boli a vždy zachránili svet .. a tak keď už čítam ďalšiu knihu a ďalšiu a všetko je dobré s tým, že si odmyslím všetky úmrtia, začína ma to nudiť. Chcem knihu kde bude všetko naopak.

Ale zamyslite sa , vedeli by ste si predstaviť že by Harry neporazil Voldemorta ? Myslím že by mi to zruinovalo detstvo ...Myšlienka, že som s ním strávila mnoho a mnoho rokov a skončilo by to všetko nešťastne je neznesiteľná. Je to raz tak, lebo každý človek, či už je to malé dieťa alebo dospelák , túžia po dobre, po tom aby vyhrala spravodlivosť aspoň v tom fiktívnom svete, keď už sa to niekedy nedarí nám. Chceme zažiť dobrodružstvo so šťastným návratom . Život je šialený a láska často neopätovaná, tak takto, prostredníctvom kníh prajeme šťastie aspoň postavám. I keď je tých románikov v každej knihe vyše hlavy.



No niektoré knihy sa bez strát neobídu. Opäť spomeniem Harryho, lebo on bol práve tým hrdinom ,ktorému sa nie vždy všetko darilo, mýlil sa , padal, strácal... ale aký by to bol dokonalí hrdina ? Nudný .. takých je dosť v telke. Ale v knihe s postavou žijeme  a nechceme aby bola dokonalá. Hľadáme v nej niečo zo seba, aby sme si mohli pomyslieť, že predsa aj my sme toho schopní, že máme nádej niečo dokázať, a že každá chyba v živote sa cení  rovnako ako úspech .



Keď tak prídeme zo školy, z práce či si sadneme ku knižne aby sme ušli z reality, nechceme aby skončila totálne a strašne zle... lebo ako by nás to povzbudilo ? ... Áno, aj knihy so zlým koncom sú dobré, len tie s dobrým máme asi radšej :)




pondelok 5. januára 2015

Mesačná chvastačka- december 2014

Meme od Judit.

Prvá chvastačka , hneď už aj v novom roku. Prázdniny sa pomaly končia a ja som ešte nedočítala knihy čo som chcela ! Ešte sa chcem váľať pred telkou a jesť koláče aj keď už žiadne nemáme, myšlienka , že mám ísť o pár dní do školy ma straší , treba si mi veľa učiť .. fuuha .. už sa teším na jarné prázdniny.
Chcem len povedať, že sa ku mne minulý mesiac dostali naozaj krásne kúsky , nestihla som všetko prečítať, čítala som ešte knihy z minulého mesiaca, len tak sa to kopí... každopádne mi ale knižky spríjemňujú začiatok roka.


Ešte som sa nestihla pochváliť, ale spolupracujem so Slovartom ! To bol iný šok keď som zistila, že ma vybrali, keď hľadali recenzentov prihlásila som sa k nim s malou dušičkou, s novučičkým blogom a podarilo sa! Teda Slovart posielal každému na uvítanie dve knihy a ja som si vybrala Sabriel a Mesto Stratených duší. Bohužiaľ som ešte ani jednu nestihla prečítať :D



Recenzné výtlačky tento mesiac boli len dva .Od iParku som na recenziu dostala úžasne milú ,vianočnú knižku Dash & Lily- Kniha přáni. Nebola to nijak výnimočná kniha ale bola tak dokonale vianočná a roztomilá , že mi vykúzlila sviatočnú náladu aj takto, vtedy ešte bez snehu. Druhá kniha je Nesmelý zabijak zo série P.A.S.C.A zo Slovartu. Kniha o ktorej som si myslela, že ma už nezaujme , bola nakoniec perfektná !


Tieto dve knihy som si kúpila ja . Nočný Cirkus som našla v zľave za tri eurá , neváhala som ani sekundu. Eleanor a Park bola jasná voľna, tú knižku som strašne chcela a neviem sa dočkať kedy ju prečítam . 


Hru o Tróny som dostala ako vianočný darček. Žiadnu ďalšiu knihu som si na vianoce od rodičov nepýtala, táto mi úplne stačila . Má úuužasnú obálku a celkové prevedenie ( lepšie než to české :D ).


A ešte všetky spolu :) 

- všetkým vám chcem ( aj keď takto dosť neskoro ) popriať štastný nový rok :)


štvrtok 1. januára 2015

Eoin Colfer - Nesmelý zabijak (P.A.S.C.A. #1) /RECENZIA

 
Autor: Eoin Colfer
Originálny názov: The Reluctant Assassin ( W.A.R.P. )
Séria: P.A.S.C.A.
Diel : I. 
Počet strán : 312
Vydavateľstvo : Slovart  



Pamätáte sa na tie časy, keď ste boli o trochu menší ako teraz a čítali ste tak dobrú knihu, že ste zabudli na všetko naokolo. Keď bola každá kniha rovnako dôležitá a každý hrdina bol váš obľúbený. Nechceli by ste zažiť niečo podobné aj teraz ? Ja som myslela , že sa mi to nepodarí, že sa ma knižka nezaujme... a potom som sa začítala .. a nemohla som uveriť.

Viktoriánsky Londýn, cestovanie v čase, šialený kúzelník, mladá agentka FBI a chlapča z 19. storočia, ktoré vychovával nájomný vrah. To všetko v jednej knihe. A hoci si myslíte , že cestovanie v čase je otrepaná téma, tak sa nechajte prekvapiť a Eoin Colfer vám ukáže, že všetko sa dá vymyslieť originálne. Zoberie vás na cestu po najchudobnejšej štvrti Londýna , cez tú najbohatšiu až po náš moderný svet. Nevytvoril nový svet , zobral ten pôvodný a pretočil ho. Postavám zobral to čo im bolo známe a postavil ich pred veci , ktoré nikdy nepoznali .

V príbehu vystupuje dievča, mladá agentka Chevron - "Chevie", ktorá ma strážiť istú kapsulu a sledovať či z nej niekto nevylezie . Na druhej strane je chlapec Riley a ten má zabiť starého muža . Spočiatku som mala pocit, že to nie je nič pre mňa, ale potom, o pár kapitol ďalej sa začal príbeh vyvíjať a Colfer ma prekvapoval každou kapitolou . Hneď si všimnete, že kniha je napísaná skutočne dokonalo a autor si dáva obzvlášť záležať na detailoch. Vymyslel originálny spôsob cestovania v čase a vytvoril postavy , ktoré si obľúbi aj dospelák. A konečne to bola kniha s ozajstným záporákom , nebol to len taký "na oko" zlý hrdina , ktorý vlastne ani zlý nie je . Garrick bol svojsky strašidelný a mnoho krát som mala na rukách zimomriavky. Postaral sa o napätie v každej jednej kapitole a nedal mi oddýchnuť. V knihe nebolo jediné hluché miesto, vždy sa v príbehu niečo dialo, či niečo zamýšľal zloduch alebo Riley. Nikdy som sa vyslovene nenudila. Dej príbehu je písaný z pohľadu viacerých postáv, no autor to to zvládol perfektne a dokonca to bolo po prvý krát, kedy mi takýto štýl písania nevadil. Ja som si to obľúbila. Poznala som tak všetky postavy rovnako dobre a autor sa nemusel zaťažovať zbytočnými opismi, lebo na tie aj tak času nebolo a knihe rozhodne nechýbali.

Počas deja sa striedali prvky modernej technológie, viktoriánskeho Londýna , akcie a humoru. Nečakala by som , že sa autorovi podarí do tak úžasného príbehu dostať ešte aj humor. Bola som zakaždým milo prekvapená keď ma prinútil zasmiaťsa. A rozhodne takých chvíľ nebolo málo. Rileyho slovník s 19.storočia  s poznámkami Chevie rozosmeje každého.

"Take That sú naozaj melodický. A Boh žehnaj Harryho Pottera, viac k tomu nemám čo dodať. Keby nebolo jeho, celý Londýn by pohltila čierna mágia."

Kniha bola nakoniec veľkým prekvapením, aj napriek tomu že som čítala Artemisa Fowla, nečakala som že aj táto séria by mohla byť rovnako dobrá. Aj keď koniec, ma možno trochu sklamal, čakala som nejaké riadne "bum" , ktoré ale príbehu chýbalo. To mi ale zážitok nekazí a knihu odporúčam každému, kto miluje viktoriánsky Londýn a akciu. Odporúčam ju všetkým 11-13-ročným deťom ( ale aj starším :D ) tie si ju zamilujú. Príbeh ma vrátiť do čias keď som čítala Artemisa, aj keď tento bol úplne iný. Teda ak si chcete prečítať niečo čo nie je príliš zložité a niečo originálne- toto je tá kniha ...

Moje hodnotenie : 4/5 hviezdičiek 

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knisu nájdete - Tu