sobota 31. októbra 2015

Prečo čítať po slovensky/slovenské !

Zamysleli ste sa niekedy, prečo radšej čítať knihy po slovensky, než v cudzom jazyku? Nie? Pretože dnes vám všetci hovoria len o tom, prečo čítať v angličtine, no len málokomu zíde na um, že i čítanie po slovensky má akýsi osoh. Nuž sa zamyslite, čo všetko vám ponúka taká rezká slovenská kniha, o čo prídete pri čítaní v angličtine a veruže si spomeňte na tú náruživosť slovenčiny. Slovko po slovku sa začítajte do nekonečného počtu kadejakých zvrátených viet, čo im ledva rozumieť v nárečí, už ledva poznanom a objavte čaro slovenských kníh.

A reku, že prečo?

  Lebo nie ste zadubení !!


Čítajte po slovensky, lebo predsa - ste slováčiská ! Kráčate po slovenskej zemi a denno-denne rozprávate ľubozvučným jazykom, ktorý nie, že len tak, patrí medzi tie najťažšie na zemi. Nezatvárajte oči pred našimi knihami, len preto, že trpíte chorobou zvanou "predsudky". Nehľaďte na tie knihy rovnako, ako hľadíte na povinnú literatúru. Slovenská tvorba veru nevyznieva len v menách ako - Tajovský, Hronský, Botto či Figuli - žijeme predsa tu a teraz a máme pred sebou knihy od mladých Slovákov, ktoré sú rovnako hodnotné ako diela spoza oceánu.



Lebo len v našich knihách nájdete slová ako - papľuh, papundekeľ, nabrýzgať, ozembuch, šuhaj a fígeľ. 


Jedna z najlepších vecí na čítaní v slovenčine je ísť si oči vyočiť pri natrafení na šaľené slová nárečí, ba čo aj tie zo spisovnej slovenčiny, čo ani oko nevidelo, ani ucho nepočula a zrazu sa v knihe objavila a vy sa môžete aj neviem čo, no také slová inde nenájdete. Knedľa, ogrgeľ, figliar, rumázgať, šarvanec opacha, či tie ľubozvučné slovíčka s prenádherným "ô" a o to krajším vtedy, keď ho vysloví cudzinec.

+lebo v nich nájdete echt dobré nadávky!


...a tak môžete originálne zahviezdiť keď budete v škole nadávať tradične a nie ako chuligáni. Tak môžete aj tajne, tak že vás málokto bude rozumieť, vynadať kamarátom, keď ich nazvete - drmľa, grešľa, omražtek, oškrda, korheľ, poľagan, chuchma, šaľuga, lociga či holomok.

Lebo predsa vyjdete z mainstreamu! 


No voľakto že čítal len anglicky a aby bol kedysi to- originálny, lenže mi už sme dáávno za týmto a tak keď chceš byť iný teraz, musíš sa vydať opačným smerom ako všetci navôkol. 

Lebo vás možno pochváli vaša učiteľka slovenčiny.


..alebo možno aj nie. Lebo ako poznám učiteľky slovenčiny, aj keby sedím rovno pred ňou s otvorenou knihou a deň, čo deň si čítam, i tak by bola schopná o pár dní opäť triede pripomenúť, že nikto už knihy v tejto dobe nečíta.


Lebo ak si Čech, tak možno už nám Slovákom ani nerozumieš.


Viem, že veľa Čechov so slovenčinou problém nemá, no čím ďalej tým viac sa nájde takých, ktorý nám už nerozumejú. Slovenské deti s tým problém nemajú, ako pozerajú množstvo českých rozprávok a čítajú časopisy, ktoré v inom ako českom jazyku nie sú. Zato naopak to už nefunguje. A preto, by aj Česi mali občas siahnuť po slovenskej literatúre! 

Lebo slovenčina je predsa krásna! 


Náš prenádherný ľubozvučný mäkký jazyk s pozlátkami mäkčeňov a dĺžňov vytvára tie najzaujímavejšie slová vôbec. Očučoriedkuje vám život džemom i lekvárom, štuchne guľôčku do jamôčky, preletí cez žblnkajúci potôčik, krôčik po krôčiku prebrázdi i najvyššie vrcholy s batôžtekom na chrbte, pľundrou v ruke a huncútsky vás prekabáti pri najbližšom teste !!!



+ lebo slovenčina je jeden neuveriteľne zákerný jazyk, ktorý i keď myslíte, že ovládate, vás v škole sklame zakaždým, keď ho budete potrebovať ... 



utorok 27. októbra 2015

Cassandra Clare- Mesto nebeského ohňa //RECENZIA

Mesto nebeského ohňaAutor: Cassandra Clare
Originálny názov: City of Heavenly fire
Séria: Nástroje smrteľníkov/ the mortal instruments
Diel: 6/6
Počet strán: 580
Vydavateľstvo: Slovart

O čom to je: V epickom finále Nástrojov smrteľníkov - najpopulárnejšej mestskej fantasy súčasnosti - sa musí Clary s ostatnými Tieňolovcami postaviť najväčšiemu zlu na svete: Clarinmu bratovi. Nočné mory sa stali skutočnosťou. Sebastianovi Morgensternovi sa podarilo rozdúchať nepokoje medzi Tieňolovcami. S Pekelnou čašou v rukách premieňa Tieňolovcov na temné stvorenia, ktoré sa musia postaviť proti vlastným rodinám i milovaným. Vystrašení Tieňolovci hľadajú útočisko v Idrise, no so všetkými bojovníkmi proti temnote za začarovanými hranicami ich domoviny, kto ochráni svet pred démonskou inváziou?

 
Ako každý fanúšik série nástrojov smrteľníkov som nedočkavo čakala na poslednú časť série so zatajeným dychom. Tiahla sa už som mnou aký ten čas, a tak som v kŕči čakala na koniec jedinečného príbehu rovnako s nadšením ako so strachom. A hoci nástroje nie sú moja srdcovka, ba čo by som vedela vymenovať omnoho viac lepších kníh, posledná kniha mi utkvie v pamäti na pekne dlhý čas.

streda 7. októbra 2015

Sarah J.Maas - Trón zo skla// RECENZIA



Autor: Sarah J. Maas
Originálny názov: Throne of glass
Séria: Throne of glass
Diel: Prvý 
Počet strán: 376
Väzba: Mäkká 
Vydavateľstvo: Slovart 
Približná cena: cca 9 

O čom to je?: V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsaťtri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka získa späť svoju slobodu. Jej meno je Celaena Sardothien.