piatok 19. februára 2016

Prázdninové (ne)čítanie //Filmové tipy

Každý knihomoľ pozná tú chvíľu, keď si chce večer namiesto ku knihe sadnúť s čajom pred žiarivú obrazovku a nechať sa pohltiť obrazmi. Filmy sú niekedy rovnako dôležité ako knihy. Milujeme ich lebo nás v krátkom čase dokáže preniesť kamkoľvek a nechajú nájsť prejsť obrovskou kopou emócií a len pozeraním sa na sled obrázkov. A keď sú skvelo spracované, fuuu, to človeku ostanú v mysli rovnako dlho ako dobrá kniha, či obľúbený citát. Milujeme filmy lebo sú farebné, vtipné, dych berúce, za srdce chytajúce, neopakovateľné, stávajú sa doslova zážitkom. A niekedy, sú tak fantastické, že zabudneme, že vôbec niečo pozeráme, a prestávame dýchať, hýbať sa, len pozeráme. 

A tak, keď máme/blížia sa/budú prázdniny, vybrala som zopár filmov, ktoré sa určite oplatí pozrieť i zatrpknutému knihomoľovi! Ktorýkoľvek si vyberiete, ručím vám, neoľutujete.


EVEREST / EVEREST 
Jake Gyllenhaal/Jacon Clarke/Simon Beaufoy 

V roku 1996 je už výstup na najvyšší vrchol sveta - Everest umožnení i "turistom". Z expedícií sa stáva niečo iné, možno si ich kúpiť a na vrchol, sa dostane i žurnalista. Skutočný príbeh, ktorý rozpráva o výstupe skupinky turistov, čo vrhla na Everest katastrofický tieň. 

utorok 16. februára 2016

Miroslava Varáčková - Len to nikomu nepovedz!

Len to nikomu nepovedzAutorka: Miroslava Varáčková
Žáner: Young Adult literatúra /knihy pre mladých 
Počet strán: 240
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: Tvrdá s prebalom 

O čom to je?: 

Slová sú niekedy nebezpečnejšie než päste...
Ivo má dvadsať a život pred sebou. Mladšia sestra Eva je jeho jediná slabosť, pre ktorú bez okolkov vytiahne do boja. Sedemnásťročná Eva je bratov pravý opak. Odkedy je terčom posmechu medzi spolužiakmi, snaží sa byť neviditeľná. No s jazvou na tvári a stigmou rodinnej tragédie sa uniká pred spolužiakmi len ťažko. Keď nevinné žartíky prerastú v priamočiaru tyraniu, Eva nachádza jedinú radosť zo života už len pri tanci. A tam jej osud uštedrí poslednú a najtvrdšiu ranu menom láska.

Kto vám otvorene vyrozpráva realistický, až do špiku kostí bolestivý príbeh o šikane? Málokto. A Mirka to dokázala. Zaznamenala na stránkach svojej knižky čin, ktorý je v dnešnej dobe viac než častý, opísala ho priamo, citeľne, skutočne. Ukázala silu človeka, vo všetkých jej podobách, a podala pomocnú ruku všetkým, čo ju potrebovali.