nedeľa 22. januára 2017

J.K.Rowling - Harry Potter a Prekliate dieťa

Autor: J.K.Rowling (&John Tiffany a Jack Thorne) 
Originálny názov: Harry Potter and the Cursed Child (Parts One and Two)
Séria: Harry Potter (diel 8) 
Počet strán: 360
Vydavateľstvo: Ikar 

O čom to je?: Harry zápasí s minulosťou, ktorá sa ustavične vracia. Jeho najmladšiemu synovi Albusovi pripadla ťarcha rodinného dedičstva, o ktoré nikdy nemal záujem. Keď minulosť a prítomnosť vytvoria hrozivú výbušnú zmes, otec aj syn musia čeliť nepríjemnej pravde, že raz sa temnota zjaví na nečakaných miestach.

Nová hra Jacka Thorna Harry Potter a prekliate dieťa vychádza z pôvodného nového príbehu J.K. Rowlingovej, Johna Tiffanyho a Jacka Thorna. Je to ôsmy príbeh o Harrym Potterovi a prvý, ktorý sa objavil na javisku. 


Nezabudnem na tú detskú radosť, keď po rokoch konečne vyšla ďalšia Potterovka. Už po skončení siedmej knihy každý, kto si obľúbil kúzelnícky svet, prahol po novom príbehu, všetci chceli vedieť, čo bolo s Harrym, čo s jeho deťmi a aké to bolo Na Rokforte. Vyšli Fan-fictions, najrôznejšie obrázky, či videá utvorené fanúšikmi, o nasledujúcom osude postáv. No a tak, keď mala vyjsť ďalšia kniha, dostali sme viac ako len príbeh, dostali sme ďalšie dobrodružstvo. Alebo to tak aspoň malo byť. Spomeňte si totiž na pravidlo : Nie je vždy zlato všetko čo sa blyští! 

“They were great men, with huge flaws, and you know what – those flaws almost made them greater.”   
Po dlhočižnej dobe som sa rozhodla napísať recenziu a tak sa mi slová hľadajú trochu ťažšie, obzvlášť pri tejto knihe. Pred tým, než som ju konečne držala v rukách, by som si podobnú vec nebola ani pomyslela. Tešila som sa totiž na knihu s veľkoveľkým očakávaním a radosťou hodnou štvorročného dieťaťa. Dostala som ju na Vianoce a vďaka odhodlaniu neuprieť sa ani na jednu recenziu, vyhnúť sa spoilerom a vlastne všetkému, čo by mohlo s touto knihou súvisieť, som do nej spadla bez predsudkov, informácií a rád. Veď predsa, čo by mohlo byť zlé na Harrym?


Image result for harry potter and the cursed child

To, že je kniha písaná vo forme drámy mi zo začiatku nevadilo. Dodávalo to celému príbehu akýsi magický charakter, kedy ste si mohli všetko čarovne predstaviť i so svetlom, pohybom postáv, scénou, či napätím. Vznikol nový rozprávkový svet. No po dlhšom čase som pochopila, že sa do knihy nedokážem vžiť, že postavy tak strácajú iné rozmery, a vlastne je to nejaké plytké. To by ale nebolo to zlé, ja by som tú dramatickú formu rozdýchala, no niečo, istá atmosféra a typickosť Potterovských kníh, to kúzlo, ten pocit domova, priateľstva a dobrodružstva, to niečo tomu chýbalo. Jednoznačný pocit, ktorý z toho plynie je, že to vyznieva akoby to bolo len obyčajné fanfiction. Knihe chýba Rowlingovský šmrnc a iskra, ktorá nepochybne v každom diele vždy bola. 
       “Those we love never truly leave us, Harry. There are things that death cannot touch.”   
Hlavnou postavou je Harryho syn Albus, ktorý tak povediac nezapadá to Potterovskej rodiny. Má problémy v škole, s priateľstvom i so samotným Harrym. Je ťažké o ňom povedať viac, kedže takmer nikdy neviete aké sú jeho pocity, myšlienky, či nálady, a tak sa mení i váš postoj k nemu. Raz ho budete zbožňovať a raz nie. No hoci by ste povedali, že práve on bude tou zaujímavou, ba najzaujímavejšou postavou celého príbehu, verte že to tak nie je. Postava, ktorá prifarbuje dej, robí ho kúzelnejším, Potterovskejším a takým tým žebysteknihunajradšejprečítalihneď je Albusov kamarát, syn Draca Malfoya - Scorpius. Svojim srdcom, povahou, odhodlaním a čistými úmyslami si vás získa viac ako ktokoľvek iný a každou stránkou budete bažiť práve po ňom, po jeho replikách a osude, o ktorom budete chcieť vedieť viac.
Image result for harry potter and the cursed child

Nemôžem povedať, že kniha bola zlá.  Každý a jeden fanúšik magického sveta za ňu bude vďačný, každý si v nej nájde svoje kúzlo, svoj pocit Rokfortského domova, akýsi návrat do detského dobrodrúžstva a nikto ňou nebude opovrhovať úplne. Zamilujete si totiž opisy javiska, scény a nové postavy, ktoré sú úplne geniálne. Zamilujete si dospelého Rona a Hermiona a budete súcitiť s Harrym, Ginny i Albusom. Možno vás trochu potrápi spôsob akým je kniha napísaná, možno pocítite záchvev paniky, keď pochopíte, že to nie je ako predtým, a možno budete očakávať oooveľa viac, no ak ste raz spadli do sveta kúzel, už sa z neho nedostane a tak siahnite po knihe bez váhania. Hoci nie je päthviezdičková, ani zlatozlatá, veľkolepá, no vrátite sa pri nej domov.


Moje hodnotenie: 3/5 hviezdičiek 









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára