utorok 2. septembra 2014

Voda pre slony - Sara Grueoná / RECENZIA


Autor : Sara Gruenová
Názov: Voda pre slony
Počet strán: 296
Jazyk: Slovenský
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2008

Anotácia : Aj keď o tých časoch nehovorí, v mysli deväťdesiatnika Jacoba Jankowského stále žijú spomienky. Vybavuje si sám seba ako mladého muža, ktorý sa hrou osudu ocitne v ošumelom vlaku patriacom Veľkolepému, svetovému cirkusu bratov Benziniovcov. Vybavuje si v mysli svet plný čudákov a klaunov, zázrakov, bolesti a vášne: svet s vlastnými iracionálnymi pravidlami, vlastným spôsobom života a jeho ukončenia. Svet cirkusu - pre Jacoba súčasne spasenie a skutočné peklo. Jacob sa v ňom ocitol, pretože sa mu šťastena obrátila chrbtom: Ostal bez rodičov a haliera, nevediac, čo si počať, keď zrazu pristál v železnej "lodi bláznov" na koľajniciach. V Amerike práve začala hospodárska kríza a každý jeden zamestnanec v treťotriednom cirkuse bratov Benziniovcov je rád, že má vôbec nejakú prácu. Ocitla sa v ňom aj Marlena, hviezda jazdeckého čísla po tom, ako sa zaľúbila do nesprávneho muža, príťažlivého cirkusového majstra s temnou stránkou povahy. Ocitla sa v ňom aj slonica Rosie, obrovská, sivá hora prísľubov: nové číslo s ňou malo zachrániť cirkus, lenže háčik bol v tom, že s Rosie sa nedalo nacvičiť žiadne číslo – ukázalo sa, že nedokáže pochopiť úplne jednoduché pokyny. Nezvyčajný trojlístok v podobe Jacoba, Marleny a Rosie spojí vzájomná láska a dôvera, vďaka ktorej si udržia až do konca nádej na prežitie.

Ako som sa dostala ku knihe :   Skôr ako som prečítala knihu som nevidela film. Hurá .. Veľa ľudí pri tejto knihe zaujalo práve filmové spracovanie , ktoré ich dokopalo ku kúpi knihy. U mňa ani vlastne neviem čo bol ten impulz aby som si knihu kúpila. Proste som pred Vianocami bola s mamkou v kníhkupectve, čo-to som už o knihe počula a tak som si ju poprosila pod stromček, veď to ani nie je YA , tak to prečíta aj mamka . 

Môj názor : Kniha začína rozprávaním starého Jacoba v domove dôchodcov, čo na mňa pôsobilo veľmi zaujímavo , pretože jeho staré-ja tam nekončí. Niekoľko krát počas príbehu vstupuje do knihy deväťdesiatnik Jacob opäť . Nakoľko to nebola kniha s témou YA literatúry , trošku som sa obávala či sa mi vôbec zapáči. Príbeh je ale skvelý , ide plynulo a zaujímavo rozpráva príbeh mladíka ktorý stratí všetko a tak sa pridá k cirkusu. K cirkusu....  to je to prečo je ten príbeh skvelý. Ocitnete sa v inom storočí a ešte k tomu aj v cirkuse ! 

" Life is the most spectaculer show on the earth "



V príbehu sa často krát striedajú nezaujímavé scény so zaujímavými. Chvíľku sa neviete od knihy odtrhnúť a ďalšiu chvíľu počítate strany do konca kapitoly . No .. a nepočítala som ich len kvôli skončeniu ale najmä kvôli fotkám , ktoré sú na začiatku každej kapitoly v knihe . Dej má sebe veľa zaujímavý postáv počnúc Jacobom , ktorý je veľmi milý, ctižiadostivý no hlavne dobrosrdečný a veľmi mi prirástol k srdcu- je to taký typický gentelman . V knihe je aj niekoľko scén kde som mala chuť si vlas vytrhať .. vďaka bohu sa tie stránky.. aspoň niečo úžasne zaujímavé.




Rozhodla som sa , že už je dosť obhajovania príbehu. Knihu som čítala tri týždne čo je pre mňa nehorázne dlho ( veď čo všetko som mohla urobiť ) ...  Dobre, páčili sa mi skvelé myšlienky a dojímavý príbeh .. ale to bolo všetko.. Často krát som sa ku knihe vracala len preto že nemám rada nedočítané knihy, aby som bola spokojná a mohla ju pekne uložiť do poličky musím ju prečítať . 


V podstate .. príbeh je pekný, hodí sa na chladné večery alebo na oddychové čítanie na dovolenke. Odporúčam ho tým , ktorý si chcú oddýchnuť , nechcú nič presladené a majú radiť knih z cirkusového prostredia. 

Moje hodnotenie : 3 / 5 hviezdičiek 



 

1 komentár:

  1. Ja som naposledy čítala tri týždne knihu Triaška od Maggie Stiefvaterovej :)...a tiež som ju musela dočítať,aby som mala čisté svedomie :D...myslím,že by som po knižke nesiahla a ani film mi neprirástol k srdcu,ale tie obrázky na začiatku kapitol je dobrý nápad-také oživenie...pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť