piatok 17. októbra 2014

Obálky kníh

Na blogoch už nesmierne veľa preberaná téma. Tak čoby som ju nemohla mať na svojom aj ja? Obálky kníh, častokrát si myslíme že nedôležité . Lenže ja si nedokážem predstaviť čo by bolo ,ak by boli všetky obálky rovnaké. Biele, len s nápisom, menom autora a anotáciou- možno keby aj tá chýbala a obsah by zŕhňali len tri slová . Kúpili by ste si rovnaké knihy ako teraz ?



Pre mňa je obal vždy dôležitý . Možno aj tým , že milujem výtvarnú , umenie a všetko okolo toho. Ak si vyberám knihu tak vždy pri tom obal zohráva istú časť .Musí ma zaujať ! Grafici sa tak musia chopiť ťažkej úlohy a vymslieť obal knihy, ktorý zaujme nás čitateľov a bude zodpovedať téme knihy. Nie vždy sa to podarí a tak vzniká niekoľko návrhov obálok a v horšom prípade vydajú knihu s obálkou , ktorá vás ansolutne nezaujme a častokrát ani nemá s knihou nič spoločné .

Možno by ste povedali, že nie, nevadí vám nepekná obálka. No ale ak vidíte v kníhkupectve knihu s úžasným obalom. Nezaujme vás ? A potom sa stáva to , že akonáhle je kniha slávna, veľká spoločnosť sa rozhodne nakrútiť podľa jej predlohy film a tu prichádza reklama, kde sa aj vydavateľstvá rozhodnú , že oni na tom zarobia tiež ! A tak sa potom klasické obálky kníh menia na tie filmové , kde grafici už nevymýšľajú niečo nové , len zoberú filmový plagát a nacapia ho prednú stranu knihy . Potom, keď všade vidíte reklamu na film, vstúpite do kníhkupectva a uvidite knihu s rovnakým obrázkom ako aj plagát filmu, siahnete po nej !



Tak potom máme 4 rôzne verzie knihy Hier o život, lebo najprv boli tie originálne , potom vyšiel prvý film a spravili trilógiu , keď prišiel do kín druhý film ... prerobili zas aj knihu a teraz sa chystá tretia verzia ... s Drozdajkou.. prečo ? Lebo film ...



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára