sobota 6. decembra 2014

Ursula Poznanski - Saeculum / RECENZIA


Autor : Ursula Poznanski
Počet strán : 480
Rok vydania : 2014
Vydavateľstvo : Fragment 
Knihu možno kúpiť TU 

Anotácia : Stráviť päť dní v hlbokom lese a skúsiť žiť ako v stredoveku vyzeralo ako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitok radšej nechal ujsť. S účasťou na výprave súhlasil len kvôli svojej láske Sandre. Partia dobrodruhov sa vydáva na cestu napriek tomu, že miesto, kde chcú táboriť, bolo kedysi prekliate. Staré povedačky o tom, že kto do lesa vstúpi, nevráti sa už späť, nikto neberie vážne. Počas prvej noci príde prudká búrka a z tábora zmizne prvý člen výpravy. Zostanú len podivné odkazy vyryté do kôry stromu. Keď sa ho ostatní vydajú hľadať, začnú blúdiť. Nechá ich LES odísť?


Môj názor : Fíha. Táto kniha bola asi najväčším prekvapením poslednej doby. Zaujal ma príbeh, no od knihy som toho veľa nečakala, tak keď som sa začítala a prišla na to, že je to vlastne celkom dobré, nemohla som uveriť. Nehovorím, že to bola dych berúca kniha, ani knihy ktorej dám 4 hviezdičky. No niečo na nej bolo, čo ma prinútilo myslieť na ňu celkom často ( možno aj to že som ju čítala dosť dlho )


Autorka vás na chvíľu zmetie, ja sama som čítala knihu s tým, že to bude typická YA kniha, no po pár kapitolách som zmenila názor. Skupinka ľudí vydávajúca sa na výlet do lesov, bez vecí z moderného života. Spolu s nimi ide na cestu aj Bastian, typický knihomoľ, radšej sa učí než vychádza von a život týchto ľudí mu je úplne cudzí. Presne to bola téma , ktorá ma zaujala . Páčila sa mi myšlienka vydať sa na výlet , kde budú odtrhnutí od bežného života. Neviem si to predstaviť no chcela by som to zažiť ! 



Nejaký čas sa toho veľa neudeje, stane sa pár závažných udalostí a potom len čakám a čakám. Často som čítala knihu v škole, lebo doma som už nemala čas a tak keď som ju čítala potajomky skrytá sa spolužiakmi sa v knihe nikde nič prevratné neudialo. Ironicky sa všetky strašidelné scénky udiali práve keď som knihu čítala doma a pol jedenástej večer, keď už všetci spali. Čiže tak môžem hovoriť aj o trilery, lebo táto kniha naozaj je tohto žánru i keď sa mi to dlho nezdalo no pár scén bolo naozaj takých ,keď som knihu radšej odložila a dočítala ju cez deň ( ale to mohlo byť aj preto , že sa bojím snáď všetkého ).




Už spomínaný Bastian my ako postava veľmi sadol . Neboli ma ľahostajné ľudské životy, bol milý a spravodlivý i keď perfektní "bifľoško". Život v lese, ďaleko od moderného sveta mu nebol blízky ale chcel vyskúšať niečo nové. N začiatku som veľmi pochybovala , že si ho obľúbim ale ako dej plynul tak mi bol čím ďalej tým sympatickejší .







V knihe je podľa mňa veľa klišé , veľa scén, ktoré boli strašne hlúpe , no za nejakých kúzelných okolností mi to vôbec neprekážalo. Kniha sa mi naozaj páčila, aj keď som to nečakala, a bola aj trochu hrubšia než by človek povedal .Každopádne to určite nebola YA kniha , postavy boli omnoho vyspelejšie aj celkový dej sa ponášal iným smerom než obyčajne. Odporúčam ju ale prečítať každému , kto má rad young adult knihy, no chce niečo trošičku iné , možno strašidelnejšie a nechce nejakú prehnanú romantiku .



Moje hodnotenie : 3,5/5 hviezdičiek 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT

P.S: Pekného Mikuláša všetkým :) 

3 komentáre:

  1. Pri čítaní ohlasov na túto knihu mám pocit, že to hádam ani nemohla napísať autorka Erebosu, ale... možno by to malo čosi do seba.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa kniha celkom páčila až na splývajúce a čiernobiele postavy, odporučila by som ich skôr nenáročným čitateľom. A len pre tvoje zlepšenie - dávaj si, prosím, pozor na gramatické chyby. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja len jednu vec som v tej knihe nepochopil... tie čierne strany

    OdpovedaťOdstrániť