streda 1. apríla 2015

Cecelia Ahern - S láskou Rosie /RECENZIA

Originálny názov: Where rainbows end 

Anotácia: Hlavní hrdinovia, Rosie a Alex sú najlepší kamaráti. Ich vzťah je zo dňa na deň pevnejší a krajší, no ich cesty zakaždým niečo rozdelí. Keď sa Alex musí s rodičmi z Írska presťahovať do Bostonu, obaja tínedžeri kujú plány, že príde Rosie študovať do Bostonu. Tesne pred odletom sa však Rosie opije na záverečnom plese a otehotnie s chlapcom, ktorého s Alexom neznášali. Sny o vysokej škole, Alexovi, o závratnej kariére sa rozpadnú ako domček z karát a osud sa s hrdinami ešte poriadne zahrá. 

Milujem knihy, ktoré ma rozosmejú, ktoré zbúrajú moje predsudky, ktoré padnú lepšie než dobrá čokoláda. Také knihy sú hodné zlata. Knihy čo mi zlepšia náladu, čo vháňajú slnko aj do pochmúrnych dní. Knihy čo sú jedinečné, osobité a neopičia za ostatnými, čo ma aj niečo naučia. Také, z ktorých priam vyskakuje dúha. Dobre, trošku to preháňam, no príbeh Rosie Dunnovej mi vyčaril tisíce úsmevov počas cesty čo sme spolu podnikli.


Môj názor : Vždy som dávala ruky preč od kníh písaných vo forme listov, papierikov a e-mailov, mysliac si, že takýto príbeh sa nemôže čítať dobre. S láskou Rosie som tak začala čítať s obavami, či sa vôbec budem vedieť vžiť do deja a či ma knihu nebude nudiť. Chvíľku mi trvalo než som sa do toho dostala, do celkového spádu deja, kým som pochopila koľko času vlastne prešlo medzi jednotlivými kapitolami a časťami. Autorka totiž zaznamenala život Rosie a Alexa omnoho rozsiahlejšie než som predpokladala, dala mi tak možnosť žiť s nimi, prelúskať všetko čo oni ( najmä teda Rosie ) a spravila to tak geniálne, že som nepotreboval žiadne monológy postáv, nepotrebovala som do bodky opísané pocity Rosie ani žiadnej inej postavami. Nahliadla som do ich života spôsobom, vďaka ktorému som si ich obľúbila možno aj viac. 


Charakteristické prvky pre každú postavu som si mohla všimnúť hlavne z ich listov a e-mailov. Rosie písala rozsiahle, dlhé listy plné opisov mnohých udalostí, vtipných a trápnych situácií ale aj nie veľmi šťastných zážitkov. Písala veľmi osobne a detailne zatiaľ čo Alex písal krátko a stručne. Často krát napísal len e-mail s troma či piatimi vetami zatiaľ čo sa Rosie rozpísala aj na štyri strany. Rosie patrí odteraz k mojim najobľúbenejším postavám. Bola hlboko poznačená snáď najhoršími situáciami čo človek môže zažiť, no aj navzdory tomu si vždy našla čas na úsmev, ktorý potom preniesla aj na moju tvár. Bola silná, bláznivá, prešla som s ňou mnoho rokov, mnoho situácií a ona vo mne zakaždým vyvolá nesmierne veľa emócií. Bolo zážitkom sledovať ju od cez toľké roky.



Táto kniha je neuveriteľne osobitá, má svoje Rosieovské kúzlo, svoje čaro, tú jedinečnosť. Opisuje život tak ako je no zároveň ho zapletá toľkými prekážkami. Ukazuje lásku ( priateľskú, rodinnú či tú rodičovskú ), humor, hnev, smútok a žiaľ čo nás stretáva v každodennom živote. Autorka múdro poukazuje na sny a vášne ľudí, ukazuje to, že nie všetko sa podarí na prvý krát pretože na dobré veci treba čakať. Cecilia Ahern ma geniálne vtiahla do deja, zbúrala to čoho som sa bála a ukázala mi, že takéto knihy sa čítajú skvelo! Ba čo môžem kľudne povedať, že rýchlejšie než normálne! Kniha sa číta sa ľahko, každá stránka bola priam instantné šťastie nehľadiac na tú kopu smutných častí. 



“I’ve learned that home isn’t a place, it’s a feeling.”   


Príbeh je podaný nádherným spôsobom a preto by ste si ho mali prečítať. Ak si budete myslieť, že takáto forma knihy nie je nič pre vás, zahoďte tie predsudky. Tie lístočky robia knihu knihou.. a na konci, vám to autorka krásne vysvetlí. Zažijete úžasnú jazdu naprieč ľudským životom, zabavíte sa na vtipných príbehoch čo rozpráva dcéra o svojej mame, zasmejete sa na najlepšej kamarátke všetkých čias a spoznáte všetky druhy lásky. Viac slov ako - milá, vtipná, príjemná, roztomilá, hlboká, skutočná-  by knihu už nevystihli. Odporúčam ju prečítať každému, kto hľadá úsmev či sa sťažuje na život, každému komu chýba spriaznená duša. Nechajte sa viesť životom s Rosie. 

Moje hodnotenie: 4/5 hviezdičiek 

Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu Ipark
Knihu si môžete kúpiť, trebárs aj TU 

8 komentárov:

  1. Já se přiznám, že tenhle typ - ve formě dopisů, jsem ještě nikdy nečetla, nicméně knížku už mám doma a chystám se na ni. Film už jsem viděla, bohužel dřív než jsem četla knihu, ale film je skvělý.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri tejto knihe vôbec nevadí, že si film videla ešte pred jej prečítaním :D Ja som bola v kine tiež skôr než sa mi do rúk dostala kniha a tentokrát mi to vôbec nevadilo :D Kniha je iná než film a je to jeden z mála príkladov kedy sú oboje- film aj kniha- úplne úžasné ! :)

      Odstrániť
  2. Moc pěkně napsaná recenze, knihu jsem prozatím nečetla. Ale určitě to co nevidět napravím :) Podle obálky jsem od knihy moc nečekala, ale po přečtení tvého příspěvku, jsem odhodlaná si příběh přečíst, díky :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Obálka síce nie je taká, čo ťa zaujme hneď na prvý pohľad ... ale predsa len - knihy netreba súdiť podľa obalu - prečítaj si ju a uvidíš :D

      Odstrániť
  3. Súhlasím s tebou! Kniha je naozaj úžasná a o filme ani nehovorím! :) Krásna recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Film bol úplne skvelý, iný než kniha no jedno i druhé- film aj kniha sú dokonalé !

      Odstrániť
    2. Ja som videla najprv film a do hercov som sa úplne buchla!!! ♥ :)

      Odstrániť
  4. Tak ja mám menšie predsudky voči tejto forme, no na knihu čítam zatiaľ len kladné ohlasy...ale aj tak si najprv pozriem film a potom uvidím. Inak pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť