streda 8. apríla 2015

"Veci", čo si každý knihomoľ praje aby existovali

Žijeme v modernom svete, plnom neuveriteľných vymožeností, o ktorých ľudia v minulosti mohli len snívať. My čitatelia snívať neprestávame, naša predstavivosť pracuje na plné obrátky vo dne i v noci, vytvárame vlastné svety a postavy. Občas snívame aj o iných veciach, o maličkostiach čo by sme si mi knihomoli priali aby existovali.


1.Kniha čo ju netreba držať v rukách
Každý pozná ten pocit keď číta knihu už tak dlho, že mu pomaličky začnú tŕpnuť ruky, až začnú príšerne bolieť. Alebo keď držíte hrubočiznú knihu sťa tehla, z ktorej nebolia len ruky ale aj končeky prstov. Presne preto, by mal niekto vymyslieť nejaký zaujímavý, moderný prístroj, nejaký držiak na knihy, či čarovnú knihu, ktorú nebude treba držať vôbec. Len si ľahnúť do kresla a čítať (a jesť) Hoci... keď držíme tie ťažké knihy, tak robíme aspoň niečo.. keď už len ležíme či sedíme bez pohnutie hodiny...





2.Hrnček čo udrží čaj stále teplý
Koľko krát sa mi to už stalo, že som zahĺbená do dobrej knihy zabudla na čaj čo som si pred dvoma hodina položila vedľa na stolík. Potom keď si spomeniem, je vždy už dávno studený, ba čo často krát priam ľadový a tak si idem urobiť ďalší, ktorý aj tak za chvíľu vychladne.



3.Taška, do ktorej možno dať kopu kníh a vždy bude ľahká
Vždy keď idem na výlet, dovolenku či prázdniny beriem si so sebou aj zo desať kníh, hoci viem, že prečítam tak najviac dve. Ťahám tak so sebou niekoľko kilový ruksak len s knihami, čo mi pri dlhších presunoch láme obe moje ruky ... ako len vtedy snívam o takej taške, čo by ostala vždy ľahučká .... 



4.Kniha, do ktorej sa dá vstúpiť a objaviť sa v priamo v príbehu
Nič viac nemožné si už ani vymyslieť nemôžem, ale popravde... kto by to nechcel? Mať prázdnu knihu, len s nápisom na obale, ktorá vás v okamihu prenesie na vysnené miesto.

5.Parfém čo vonia ako kniha
Síce si neviem predstaviť seba, voňať tak... no stačilo by mi vlastniť ten parfum. 

6.Nekončiaca knižnica
Už ma nebaví nechať knihy, čo sa nezmestia na poličku ani do knižnice, na zemi. Chcem nekončiacu knižnicu, ktorá sa bude zväčšovať a zväčšovať, až kým neporastie po strop, potom za sebou vytvorí tajnú chodbu, kde bude ešte väčšia kopa kníh, starých kresiel a vankúšov. 



7. Vodeodolná kniha
Vždy som si ju ako malá priala, chcela som čítať vo vani a v bazéne bez toho aby som knihu namočila. Nemusela by som sa tak báť či knihu niečím polejem, nikdy by sa jej totiž nič nestalo.

8.Kniha so svetielkujúcimi stranami
Spomeňte si keď čítate v noci a nechcete si zapáliť veľké svetlo v izbe, ani lampičku, z ktorej bolia oči, či nechcete držať malú baterku....práve som si spomenula, že ááá veď mi máme čítačky, čo sú vlastne knihy so svetielkujúcimi stranami, ale čo ma je tam po tom, ja chcem skutočnú papierovú knihu, ktorej strany svietia ! 



9.Izba s velikánskou posteľou, starým, mäkkým kreslom, kozubom a oknami za ktorými neustále prší
Už by som z takej izby neodišla, sedela by som tam hodiny, sledovala kvapky padajúce na sklo a plamienky meniace farbu čo pukocú v kozube. 


10.Rokfort
Nepoznám nikoho kto by nechcel aby Rokfort existoval... niektorým to je možno jedno, no nikto nikdy nepovedal, že by nechcel chodiť do čarodejníckej školy. Každé dieťa, či dokonca i dospelák túži čarovať vlastným prútikom, nosiť čierny habit, spať v posteliach s baldachýnom, raňajkovať vo Veľkej sieni a zahrať si metlobal na rokfortskom ihrisku ...  


14 komentárov:

  1. Skvelý článok!!! :) A súhlasím so všetkými bodmi, ešte by som pridala dni, ktoré majú nekonečne veľa hodín, aby sme stihli prečítať všetky knihy, ktoré chceme :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skvelý nápad ! :D Presne to by som potrebovala, aby som sa medzi čítaním stíhala aj učiť a cvičiť hru na gitare :D

      Odstrániť
  2. Ten parfém vonící jako kniha prý existuje (a dokonce i svíčky). ;)) http://ebookfriendly.com/book-smell-perfumes-candles/
    Jinak díky za super článek, kdyby se to všechno stalo realitou, zbláznila bych se blahem. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jééj, ďakujem :) Ja som vedela, že som to už niekde zahliadla !

      Odstrániť
  3. Plne súhlasím 8D Ja by som ešte privítala, keby existoval prístroj ktorí zastaví reálny čas, kým dočítam knihy, aby som mala viac času na všetko 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ! :D Tak by som všetko stíhala ... aj školu..

      Odstrániť
  4. Tento článok milujem! :)) Je strašne skvelý :)) Zo všetkým naprosto súhlasím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Úžasný nápad. Se vším naprosto souhlasím.Kéž by se konečně někdo přestal zabývat "hloupostmi" a něco podobného nám knihomolům splnil :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Opäť skvelý článok. Ja by som brala ešte nejaké priadne mäkké kreslo pretože mňa vždy po 5 minútach na sedačke alebo na posteli rozbolí zadok :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak u tohohle výčtu souhlasím naprosto se vším.. Teda možná až na ten parfém, co voní jako knihy, jelikož já jsem asi jediná knihomolka, která nemá úchylku očuchávání knih - jsem prostě jiná.. Ale jinak super článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Už viem, o čo napíšem Kníhježíškovi na Vianoce! Chcem všetko! :( :D A hlavne vodeodolnú knihu.. pretože čítať vo vani je super!

    http://readingbookswithlove467.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Skvelý nápad na článok. Úplne súhlasím.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ah presne priania ako z mojej duše :) inak veľmi pekný blog ;)

    OdpovedaťOdstrániť