nedeľa 19. októbra 2014

Zber Kostí : Samantha Shannonová / RECENZIA




Autor : Samantha Sahannonová
Originálny názov : the Bone season
Diel : 1/7
Počet strán : 380
Vydavateľstvo : Tatran
Knihu možno kúpiť - Tu

Anotácia :
Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna ako súčasť tajnej bunky, známej pod menom Sedem pečatí. Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už tým, že dýchajú.
Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto – Oxford, ktoré pred dvoma storočiami vymazali z mapy a teraz je pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov – ako vojakov do svojej armády. 


Môj názor : Čítala som na túto knihu toľko zlých recenzií ,až som sa bála že moje nadšenie z nej opadne. Jedna strana hovorila, že je kniha do polovice nudná, ďalší , že príliš napodobňuje Rowlingovú a potom tu bolí tí, ktorým sa páčila . Patrím k ním a kašlem na všetkých , ktorý ňou opovrhujú , lebo toto je najlepšia kniha po akej som tento rok siahla ! Bojím sa že svoje nadšenia opíšem v až príliš dlhej recenzii, tak mi dopredu prepáčte ale inak to nepôjde, tá kniha je totiž epická!

Moja predstava o čom kniha bude bola o 360 stupňov iná než akou kniha naozaj bola. Autorka ma prekvapila a vymyslela svet hodní Harryho Pottera. Niečo nové, zaujímavé a pohlcujúce. Prvých pár strán som mala v hlave menší zmätok , tak som neustále otáčala na slovník , ktorý je na konci knihy. Inak by ste sa z pojmov ako amaurotik , numen či falnt asi nevyznali . Aj napriek hrozivo vyzerajúcemu radeniu jasnovidcov a slovám , ktoré som videla prvýkrát nemôžem povedať že by bola kniha do polovice nudná. Ja som hltala strany jednu za druhou.



Moje dojmy sa už len stupňovali každou ďalšou kapitolou , či prekvapením. Paige si ma získala . Ako každá správna hrdinka sa nechcela podriadiť zákonom, či v meste, v ktorom žila alebo vo väzení . Ujal sa jej Správca , ktorí bol v podstate záporná postava a sprvu som mu neverila ani slovo , kdetož mi ešte liezol na nervy ,no po chvíľke som si ho obľúbila a vždy keď ním Paige opovrhoval som sa zase hnevala na ňu. Teraz bez pochýb poviem , že sa stal mojou obľúbenou postavou . V tomto svete neboli záporáci práce duchovia , tu vládli Refaimci a Émovia . Knihe sa našli aj scény kde som sa o Paige skutočne bála .Zašla som nad dokonale vymysleným svetom Jasnovidcov a pozastavovala som sa nad väzením , lebo autorka to vymyslela perfektne .



Knihe nedokážem nič vytknúť , premýšľala som nad príbehom vždy keď som ho práve nečítala ,a keď som sa ponorila do sveta jasnovidcov, odchádzalo sa mi z neho veľmi ťažko. Už teraz sa teším na ďalšie pokračovanie knihy - the Mime order , ktoré je v Anglicku naplánované niekedy na rok 2015 takže my si naň  ešte počkáme. Celá séria má mať spolu 7 častí, po vzore práve Harryho Pottera. Mladá autorka má teda naozaj talent a knihu odporúčam prečítať každému kto má rád fantasy, zamilujete sa do toho príbehu.

 Moje hodnotenie : 5/5 hviezdičiek 


Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu Ipark 


3 komentáre:

  1. Bolo to fajn čítanie. Ten začiatok mi síce absolútne nedával zmysel, ale potom sa to zlepšilo. Teším sa na pokračovanie. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa chvíľku strácala ale potom to už bolo okej :D treba sa len vymotať, ujasniť si čo je čo a zrazu to je peckový príbeh :D

      Odstrániť
  2. Súhlasím s tebou, zo začiatku to bolo trochu chaotické (nič oproti Hre o tróny), ale vyvinul sa z toho skvelý príbeh. Objav roka u mňa :-)

    OdpovedaťOdstrániť