sobota 22. novembra 2014

Hry o život - Drozdajka 1.časť- filmová recenzia

(Po prvé vám chcem povedať , že neviem písať filmové recenzie. Mne sa buď film nepáči alebo ho milujem) Už po prvom filme a prvej prečítanej knihy zo série Hier o život som bola ohromná fanúšička toho všetkého. Celý svet , obvody a Panem si ma získali svojou gurážou , originalitou a nebojácnosťou . Pamätám sa ako to všetko začalo pred nejakými troma rokmi a rozmýšľala som aká asi Drozdajka budem. Čakala som dlho a keď prišlo na film , pripadala som si nepripravená vidieť to celé. Aj napriek tomu, že som si urobila re-reading Drozdajky a re-watching filmov. Prišlo mi to tak nedávno , keď som šla do kina na Catching fire. Všetko ma ale nakoniec uchvátilo :D Veď ja sa ešte rozrozprávam. A pozor ..recenzia môže obsahovať spoilery ! 


Minulý rok som pred Skúškou ohňom videla všetky trailery, všetky klipy , promotional stills , rozhovory.. proste všetko čo vyšlo , zapríčinila sa za to aj moja facebookovská stránka ,čiže ma neskôr v kine prekvapilo len máločo. Tak som sa tentokrát rozhodla pozrieť si len prvé dva trailery ( v pláne bol len jeden ale neodolala som ) . Bola som tomu vďačná , lebo som som všetko objavovala až na veľkom plátne . Asi trištvrtiny filmu som si predstavovala úplne inak. Celý trinásty obvod a všetko okolo toho, no povedala som si že nevadí, film mi to nepokazí. A napokazí to ani vec , že je rozdelený na dve časti .Predsa len som si po skončení filmu povedala, že v druhej časti bude toho ešte veľa .


Ako vždy úžasné herecké výkony Jennifer , ktorá by snáď vedela predať aj skysnuté mlieko, sú na nezaplatenie .Vie zahrať ako rebelku, tak aj duševne nestabilné dievča, či vložiť do obyčajnej scénky niečo vtipné. A to ani nehovorím o tom ako strašne ju mám rada. Josh sa konečne ukázal ! Vždy som verila  jeho hereckým schopnostiam. A fandila som mu už od malička, veď predsa hral vo viacerých detských filmoch . To ako sa mu podarilo zahrať Peetu bolo dokonalé i keď "heartbreaking" a budem pevne veriť že si ho všimnú aj kritici. Gala - Liama , trochu zaškatuľkovali do "friendzone" a podľa mňa na ta co celý film poukazovali , ale nejako ma to prinútilo aby som ho začala mať fakt rada.



Bola som pár krát v šoku z niektorých zmien . No väčšina z nich filmu len prospela . Predsa len sa niečo pridať muselo aby nebol film príliš krátky. Effie ! Dokonalá zmena vo filme. Hry bez nej by neboli perfektné !  Film sa niesol v inom duchu než predošlé dva , a keď sa spätne obzerám každý z nich je úplne iný !
Drozdajka bola síce menej akčná, no zato nabitá emóciami a ja som mala na rukách počas celého filmu zimomriavky ( a nie len preto že mi bola zima ) . Hudba vo filme bola neopísatľná, vždy zasadená so správneho momentu aby vzburcovala tú pravú náladu .



Rebeli v obvodoch dodali filmu to práve vojnové šialenstvo a scéna s drevorubačmi bola výborná ! Nečakané, proste super ! A potom prišla Jennifer, zaspievala Hanging tree a došlo k najlepšej scéne celého filmu . Bola to tá najkrajšia časť ! Jennifer , ktorá o sebe hovorila ako o absolútnom antitalente na spev to urobila dokonale ! Tak hlboko emotívny moment už dlho nikde nebol, lebo keď sa k spevu pridali aj obyčajný ľudia z piateho obvodu a strhli priehradu tak to začalo byť famózne ..



A čo ma tam je po akčných scénach keď vidím doráňaného, zničeného Peetu. Nepotrebujem akciu keď musím prežívať také srdcervúce momenty. Vždy keď bol na plátne on, bolo celé kino úplne potichu. A aj napriek tomu že som vedela ako všetko skončí, daná scéna bola tak či tam šokom ! Nehovoriac o stretnutí sa Annie s Finnickom , čo považujem za ďalší najkrajší moment z Drozdajky.
Možno mi chýbalo pár detailov ale na tie sa môžem vykašlať a tiež na to , že som pôvodne chcela len jeden film. Teraz si nedokážem predstaviť , že by už bol koniec. Práveže mnou lomcuju neskutočné štastie pri myšlienke , že to ešte bude pokračovať a dočkám sa dalšej premieréry s tým najlepším castom ! Už dlho som nevidela tak zohraných a vtipných ľudí.)
 


Celkovo zhodnotiť film podľa nejakých hviezdičiek nedokážem . Môžem povedať len , že prekonal všetky moje očakávanie , kniha je kniha a moje predstavy o nej zostanú vždy rovnaké , no celá táto séria je pre mňa nejlepšie spracovanou knižnou trilógiou ! Teraz už len čakať do 19. novembra budúceho roka .





3 komentáre:

  1. Ja ti tak závidím!!!Musím ísť do toho kina aj ja...podľa toho,čo si písala je to naozaj zážitok-neviem sa dočkať...a na to,že nepíšeš recenzie na filmy si sa tejto úlohy chytila veľmi dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Určite choď , v kine je to úplne iné, neporovnateľné s pozeraním filmu doma. Tá atmosféra, to všetko .. a väčšinu filmu som mala dojem akoby som tam naozaj bola :) proste perfektné

      Odstrániť
  2. Čo ja viem, všetci sú z toho tak neskutočne nadšení a ja rozmýšľam len nad tým, aké bolo zbytočné tento film rozdeliť, ako sa v polovici takmer nič nestalo a ako si tam na striedačku natáčali tie šoty a posielali si ich. Niektoré hlášky na zlepšenie tej temnej vojnovej atmosféry boli fajn, ale nepáči sa mi, že to usekli, práve keď sa film začal rozbiehať.

    OdpovedaťOdstrániť