pondelok 2. marca 2015

Rainbow Rowellová- Eleanor a Park /RECENZIA

Autor : Rainbow Rowellová
Originálny názov: Eleanor & Park 
Počet strán: 336
Väzba : Mäkká ( paperback ) 
Vydavateľstvo : YOLi 


Anotácia : 
Obaja majú šestnásť, sú spolužiaci a sú úplne iní ako ostatní.

Eleanor
Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe sa tlačí so štyrmi súrodencami. S nevlastným otcom sa neznáša pre jeho násilnícke sklony. V škole je nová a nepatrí k obľúbencom – nenosí značkové oblečenie, lebo jej rodičia na to nemajú, nie je štíhla ako spolužiačky a na jej vtipných hláškach sa nikto nesmeje.

Park
Jeho rodina netrpí núdzou, ale Park nemá rád sám seba. Chýbajú mu svaly bejzbalistu, výška basketbalistu a sebavedomie amerického tínedžera z nebraskej Omahy. Parkovu matku si totiž otec priviedol z Kórey a syn zdedil jej ázijské črty. A tak si najradšej číta komiksy, počúva obľúbenú hudbu a v školskom autobuse sedí sám.
Až kým jedného dňa nenastúpi istá červenovláska a nikto – okrem neho – ju k sebe nepustí sadnúť.
Eleanor a Park nie sú hlúpi a vedia, že prvá láska takmer nikdy nevydrží. Sú však aj dosť zúfalí a dosť odvážni, a tak to spolu skúsia...


Vždy keď čítam knihu, ktorá ma prinúti niečo cítiť, vtedy viem, že je to dobrá kniha. Keď nečítam len aby som vedela ako kniha skončí, ale keď si vychutnávam aj tú najnudnejšiu stranu s takým nadšením ako pohár najlepšej čokoládovej zmrzliny . Ba čo som knihu nezhltla za dva dni, ale za niekoľko násobne dlhší čas, už dlho ma nič takto nenadchlo. 


Môj názor: Dlho som rozmýšľala , či aj táto kniha bola typická Young Adult- ka. Divné dievča a divný chlapec, ktorý sa zamilujú, jeden je viac-menej obľúbený a druhého nenávidia, obaja majú divné rodiny, a život, ktorý nemajú práve najradšej. No a čo aj ľudia hovorili, že to predsa je typická tínedžerská kniha, podľa mňa nebola. Bola originálna do špiku kostí. Zvláštna a mimoriadna, postavy boli múdre, nové a mali v sebe tú kvapku roztomilosti, aká v iných knihách chýba.

Eleanor bola pestrofarebná vo všetkých smeroch, nemyslím tým len farbu jej oblečenia ale jej povahy. Nebola to čiernobiela postava, ktorá splýva s každou inou, táto bola svojská, bola taká akou sa cítila byť. Bola originálna, múdra a bola ako povedal aj Park, ako umenie...
Za Parka zas hovorí Eleanor, on bol roztomilý, priam najroztomilejší, v mnohom ako Eleanor aj on mal charakter tak zvláštny, že ho dokáže opísať len pocit a nie slová. Pri oboch , pri Eleanor aj Parkovi, nie je možné zapísať ich zvláštnosti, ich krásne vlastnosti, či tie zlé. Oni sú pocit. 

Rainbow Rowellová ma svoj osobitý štýl, jej kniha mi prišla tak trošku ako knihy od Jacqueline Wilsonovej no Rainbow vyrozprávala príbeh po svojom. Písala ho v kapitolách raz z pohľadu Parka a raz z Eleanorinho. Občas v nich nepovedala veľa, občas to bolo len pár viet a občas len niečo zopakovala. No ukázala nám tak často situáciu z dvoch rôznych pohľadov, a to som si nesmierne užila.
Dala postavám reálne pocity, hanbili sa či báli hlúpostí, no to my robíme. Nechala ich počúvať pesničky, dala nám ich a prehĺbila tak knižku ešte viac, dala jej ďalší rozmer. 


Eleanor a Park je ospevovaná kniha miliónmi hlasov a ja na ňu nemôžem povedať taktiež nič iné ako to že bola perfektná. A viac ako to , bola roztomilá ! Či už sa opakujem alebo nie, no toľko roztomilosti a pravdy v knihe je málokedy. Odporúčam ju teda, každému tínedžerovi, či tím, ktorý sa chcú vrátiť do tých čias, zaspomínať si na komiksy a kazety ( pre mňa to síce nebolo tak známe, no mamka bola uchvátená ). Je to kniha, ktorá sa ťažko opisuje ... a keď ja knihu neviem opísať, väčšinou to značí je skvelá. Je divná, zvláštna, iná ... no len v tom najlepšom zmysle slova, ktorý sa síce ťažko hľadá, no po prečítaní knihy, aj v slove divný, nájdete krásu. 

Moje hodnotenie : 5/5 hviezdičiek



7 komentárov:

  1. Naozaj nádherná recenzia! Na knihu sa už dosť dlho chystám.. ale neviem sa k nej dostať čo ma teda dosť mrzí.. :/

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Keď sa ti teda naskytne príležitosť si knižku prečítať, neváhaj ! :)

      Odstrániť
  2. Naozaj nádherná recenzia! Na knihu sa už dosť dlho chystám.. ale neviem sa k nej dostať čo ma teda dosť mrzí.. :/

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Samé kladné recenzie na túto knihu-niečo na tom bude :D Ja sa už YA knihám snažím vyhýbať, ale tak, treba dať občas šancu aj im-a možno ju dám aj tejto...ešte uvidím..pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ešte v tom období kedy Young Adultky milujem :D ... ale občas si od nich chcem oddýchnuť aj ja. A táto knižka, i keď vo veľa veciach typická YA, bola tak úžasne výnimočná, že sadne aj takým, ktorý tento žáner veľmi v láske nemajú, tak ju určite skús :) .. a ďakujem

      Odstrániť
  4. Pěkná recenze, tuto knihu jsem (není to tak dávno) četla :) Moc se mi líbil její průběh, to jak dokázala spisovatelka vymyslet tak velmi kontrastní postavy. Co mě však na knize zklamalo, byl závěr. Nemám ráda závěry bez objasnění, potom mě to nutí moc přemýšlet : Jak asi ... ? A co kdyby ... ? Ale rozhodně díky za bezva článek :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Záver bol zvláštny, to si myslím snáď každý, no istým spôsobom bol rovnako výnimočný ako celá kniha ,ako postavy v nej a všetko tak čudesne zapadlo :)

      Odstrániť