piatok 8. mája 2015

Andy Weir - Marťan //RECENZIA

Originálny názov: The Martain
Autor. Andy Weir
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 408

O čom to je?: Mark Whitney je so svojou posádkou jedným z prvých čo stúpili na Mars. Na šiesti deň ( po Marťansky- Sol) ich zasiahne neočakávane silná piesočná búrka, ktorá by mohla ohroziť ich života a tak aj celú misiu. Rozhodnú sa ukončiť ju o niečo skôr a vrátiť sa na zem. Pri ceste do odletového modulu zasiahne Marka anténa a odhodí ho niekoľko metrov ďaleko, pričom prebodne jeho skafandre a monitor telesných funkcií. Posádka si myslí, že Mark zomrel, nechce riskovať a tak odlieta bez jeho tela. Marka Whitney ale stále žije a je sám na.. na Marse. 
O štyri roky neskôr má na Mars priletieť ďalšia misia, on má ale zásoby len na sto dní. 





Pri tejto knihe som pochopila veľa vecí, či už ma naučila, čo robiť ak zostanem sama na Marse, ako si vytvorím vodu prakticky z ničoho, či ako vypestovať zemiaky, naučila som sa že kniha a jej čítanie je koniec koncov čisto subjektívne- závisí od danej osoby a čo tá osoba miluje, čo obdivuje a ako sa cíti. Ja milujem vesmír, fascinuje ma už od malička, keď mal ešte ocko doma malý teleskop, fascinuje ma mechanika technika hoci jej nerozumiem no chémiu nenávidím z celého svojho srdca...a tu pri Marťanovi, som všetky pasáže s ťažkými chemickými reakciami čítala nadšene. Ja? Človek čo by bol schopný aj ostať na Marse len aby nemusel písať písomku z chémie! Mňa to všetko bavilo.. och a ako!

Môj názor : Marťan je prvotina Andyho Weira, čo keby som nevedela myslím si, že napísal už celú kopu úspešných kníh. Chytil ma už od prvej strany, otáčala som ich ako nič, len čítala a čítala. V okamihu som si obľúbila autorov štýl, ktorým podáva príbeh. Vtipne, ľahko a pritom ale nezabúda na všetky detaily zo sveta vedy. Stavia celý príbeh na reálnych faktoch, no do príbehu ich dostáva spôsobom zaujímavým aj pre laika. Doslova vo mne vzbudil záujem o všetky vedy o reakcie a iné čudesné veci, o ktorých by som v živote nebola povedala, že ich budem čítať tak húževnate ako pri tejto knihe.


Hlavná postava knihy je Mark Whitney. Botanik a mechanik čo ostal sám na Marse. V hociktorej inej knihe by sa daný hrdina neprestajne zamýšľal nad depresívnymi otázkami smrti a predošlého života. A Mark? Pf.. ani náhodou, takmer vždy ostal príjemne pozitívny a nezabúdal vtipkovať za každej situácie. Oživil príbeh, dodal mu energiu a farby ( z tohto opisu by nebol nadšený). Neprestajne rozmýšľal nad spôsobmi ako by sa mohol zachrániť, vylepšoval všetko čo mohol a ako môj veľký hrdina opovrhoval autoritami. Či už ho nástrahy vyprahnutej planéty hocako postihli, vždy sa vedel postaviť späť.. nepovedal si "dobre, seriem na to, už sa nebudem pokúšať ostať nažive, podľahnem depresii a umriem tu"... on vždy vymyslel nejaký geniálny spôsob ako veci opraviť, upraviť.. či v krajných prípadoch zničiť. Mark si ma získal svojou úžasnou osobnosťou, možno to bolo hlavne z dôvodu že som po dlho dlhom čase nečelila prekážkam s uplakanou hrdinkou, ale s chytrým a vtipným hrdinom, ktorý je už skúsený, dospelý a niekým kto keď niečo chce tak za tým ide, hoci to nie je možné.


Príbeh je ozvláštnený pohľadmi "mimo Marsu" kedy sa na dej hľadí zo strany pracovníkov NASA alebo Markovej posádky letiacej naprieč vesmírom. Dodávajú tak príbehu aj druhú stranu, no ja som sa vždy tešila keď som mohla opäť čítať Marťanský denník Marka. Táto kniha ma jednoznačne a bez pochýb dostala. Neviem na ňu povedať jedno krivé slovo, len ju každému vychvaľujem hoci na mňa- tiché dievča- všetci zvláštne pozerajú a divia ako sa mi to mohlo páčiť. Autor ma dokázal nespočetne veľa krát posadiť na zadok, keď postavil pred Marka nejednu prekážku. Ako náhle dokázal vyriešiť jeden problém, nastal ďalší a ja som vždy napätá čakala ako ho vyrieši. A Hoci bol koniec predvídateľný, posledných niekoľko desiatok strán som zhltla jedným dychom, nevedela som prestať, i keď mi bolo jasné ako všetko skončí. Autor to všetko pozoruhodne vygradoval so skvelým záverom.



Odporúčam juprečítať každému milovníkovi vesmíru, vynálezov a riešenia problémov, každému kto miluje techniku ( a aj tým čo ju radi nemajú ) a chémie ( aj keď ju neznášate ), každému kto kedy sníval o lete do vesmíru, každému kto chce byť astronautom, každému s predsudkami voči sci-fi žánru ( pretože túto knihu za sci-fi nepovažujem ) a všetkým ľudom čo milujú vtipné a skutočné postavy. Zažijete úžasný výlet na Mars, s najlepším Marťanom vo vesmíre. Získa si vás svojou osobnosťou, vtipmi, srdcom a inteligenciou. Kniha a aj Mark Whitney. 

Moje hodnotenie : 5/5 hviezdičiek ( dala by som aj viac ak by to bolo možné ! )

Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu preskoly.sk
Knihu si môžete zakúpiť aj napríklad TU 













1 komentár:

  1. Marťana jsem dočetla před několika dny a taky mě nadchnul, skvělá knížka :)

    OdpovedaťOdstrániť