streda 23. decembra 2015

Sarah J.Maas - Koruna z temnoty //RECENZIA

Koruna z temnotyAutor: Sarah J.Maas
Originálny názov: Crown of Midnight
Séria: Throne Of Glass
Počet strán: 392
Vydavateľstvo: Slovart

O čom to je?: Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna - dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v nezmyselnom kráľovom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva. Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní. 


Dlho som nechápala ako ma mohla kniha o nájomnej vrahyni, čo žije na zámku a vraždí pre kráľa tak nadchnúť. Potom som prišla na tom, že kniha je vlastne o niečom úplne inom, a že hlavná hrdinka je pre mňa niečo ako kamoška. Totálne si ma podmanila každým slovom, skutkom, činom a obrala ma o voľný čas, spánok i učenie. Celeana totiž je kick-ass hrdinka, a to poriadna, no premenila vraždiaci príbeh na niečo oveľa hlbšie.



Trón zo skla ku mne prišiel znenazdajky, nevedela som, čo od neho čakať, no ohúril ma celým svojim obsahom. Prvú knihu zo série som prečítala na jeden šup a na ďalšiu som so zatajeným dychom čakala deň, čo deň. Nepozdávala sa mi mierne pofidérne vyzerajúca obálka, pravdu povediac som pochybovala i o anotácii, no ako náhle som začala čítať nevedela som sa odtrhnúť. A pri druhej knihe to platilo dupľom tak. Hneď ako som ju chytila do rúk musela som čítať, a čítať a čítať. Celeana vystúpila a previedla ma príbehom, do ktorého som spadla už po prvej vete. Dlho som neverila, že by som po Harrym, Hrách o život či Nástrojoch našla sériu, ktorá by ma pohltila od špičiek až po uši- a tu prišla kniha o nájomnej vrahyni a hľa - nedokážem myslieť na nič iné. Preletela som tak prvú, absolútne dokonalú, polovicu mihom oka a mala postavy v hlave i srdci v každú chvíľu keď som čítať nemohla. A to som čítala fantasy!

Dej je písaný zvláštne fascinujúco, i napriek malému množstvu opisov dokáže dokonale vykresliť každú situáciu tak, že som si vedela všetko predstaviť neuveriteľne jasne. Prvá polovica knihy bola absolútne neuveriteľná, prechádzala od jedného zvratu k druhému, vlastne rovnako ako celá kniha. ktorá sa ale v priebehu deja menila. Od iskrami prepletenej prvej časti po záhadnú a burcujúcu druhú časť, ktorá mi dlho nedala myslieť na nič iné. V napätí som hádala, čo sa stane ďalej no často som zostala prekvapená viac než obvykle. Autorka mi neraz vzala dych, či už pri akčných scénach, zvratoch, alebo romantike. Zmenila fantasy príbeh o vrahyni na niečo hlboké, kde ma často uchvátili viac samotné postavy než to, čo sa odohrávalo za nimi.

Práve samotné postavy si ma tak získali. Konečne som našla takú hlavnú hrdinku, ktorá mi prirástla k srdcu ako najlepšia kamoška. Získala si ma všetkým. Verila som jej každé slovo a často by som urobila to, čo i ona. Prirástla mi k srdu tak, že mi ho najviac trhala práve ona keď sa príbeh skončil. Celeana ma prekvapila, povzbudila i zabavila. Skamarátili sme sa snáď hneď, no v Korune z temnoty len dokázala aká je skutočne ohromujúca. No a o Chaolovi by bolo vhodné napísať samostatný článok, lebo jeho čaro je ťažké vtlačiť do pár slov, viet. Nezískal si ma ako Celeana hneď na začiatku, no ako kniha pokračovala a pokračovala, ohúril ma rovnako silne ako ona, ba čo niekedy i viac. Neuveriteľne si ma ich príbehy podmanili, ich príbehy tvorili dej viac než čokoľvek iné. 

Celý čas som zašla nad svetom, tak pútavo vymysleným, ako dokáže len málokto. Detaily zamotané v deji. ktoré som si len ťažké všímala. Všetko prepletené a do bodky vymyslené. Absolútne perfektné. Ťažko opísateľné a pritom, ako z kniha plynula mágia, akcia, vraždy a zvraty, som ju i tak videla úplne inú. Rozmýšľala som, čo by som knihe vytkla, no zamilovala som si ju tak, že o nej nedokážem povedať ani jedno zlé slovko. Hoci je to kniha, sama o sebe iná, nadpozemská, magická, plná krvi, i napriek tomu všetkému má dokonalú atmosféru, ktorá vás priam prinúti čítať ju pod mäkkou dekou s čajom v ruke a perníčkami. Prečo? Neviem. 

“The rest of the world quieted into nothing. In that moment, after ten long years, Celaena looked at Chaol and realised she was home.”

Odporúčam ju tak každému milovníkovi fantasy, ktorý si to ale nechce priznať. Každému kto miluje mágiu, napätie, zvraty a tajomstvá. Každému kto miluje Harryho Pottera, každému kto neznáša trápne hrdinky, každému kto obľubuje akciu a opovrhuje hlúpymi postavami. Túto knihu si užijete s každým jej slovom. A keď sa pýtate, či by sa taká kniha páčila i chalanom.... tak tí si určite Celeanu zamilujú!! Neváhajte a berte koňa, dýku či luk a utekajte do najbližšieho kníhkupectva, hoci sa i pobyte, no nenechajte si Korunu z temnoty ukradnúť! 



Moje hodnotenie : 5/5 hviezdičiek 

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knižku si môžete kúpiť napríklad aj TU 









4 komentáre:

  1. Och ja už som na túto knihu tak navnadená :D! Neviem sa dočkať, kedy si si ju už konečne prečítam :D ...a počula som, že na tejto sa už konečne nešúcha to písmo, takže sa teším ešte viac :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Júj tak to sa máš skutočne na čo tešiť, a ja sa teda teším s tebou, lebo by som bola ochotná dať hocičo aby som si ju mohla prečítať odznova, bez toho aby som vedela, čo ma čaká. Je úplne perfektná, užiješ si ju!! A nie, písmo sa naozaj nešúcha! :D :D

      Odstrániť
  2. Táto knižka ma zaujala tiež a po tejto skvelej recenzii, putuje rovno do môjho wishlistu :) Snáď ju budem čoskoro čítať aj ja! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam spolu s tebou, že sa ti dostane do rúk čo najskôr!!

      Odstrániť