štvrtok 7. januára 2016

Guy Adams - Sherlock - Televízne prípady //RECENZIA

Sherlock: Televízne prípadyAutor: Guy Adams
Originálny názov: Sherlock
Počet strán: 160
Vydavateľstvo: Slovart

O čom to je?: Kniha pre fanúšikov úspešného seriálu BBC o Sherlockovi Holmesovi. Zápisky Johna Watsona o priebehu vyšetrovania jednotlivých prípadov obsahujú fotografie z miesta činu, ale aj zo stola patológa. Čitateľ si môže podrobne prehliadnuť výstrižky z novín, policajné správy, cestovné lístky, útržky e-mailových konverzácií, SMS a iné dôkazy. Zápisky sú okorenené vtipnými, neľútostne ironickými komentármi Sherlocka Holmesa a následnými reakciami Johna Watsona. Publikácia ponúka tiež pohľad do zákulisia natáčania. Z rozhovorov s tvorcami seriálu sa dozviete zaujímavé informácie od nápadu zasadiť dej do súčasnosti až po výber predstaviteľov hlavných hrdinov.

Každý, kto kedy šalel nad nejakým filmom, seriálom, knihou, osobou, hercom. Každý fanúšik, čohokoľvek, kohokoľvek a kdekoľvek vie, že každá, čo i len hlúposť spojená s vecou, ktorú zbožňuje, je preň stelesnením najväčšieho možného úžasu. Hoc by to mala byť jednoduchá knižka, ktorá síce nie je majstrovským dielom, nie je geniálne napísaná, ba neprináša ani ohromujúce novinky, z ktorých spadnete na zadok. I tak si ju obľúbite, lebo opisuje niečo, čo máte skutočne radi.


Knihu som čítala s takým nadšením, akoby som odznova pozerala seriál bez poznania konca. Pustila som sa do prezerania obrázkov a riešenia seriálových záhad s absolútnou a nekonečnou radosťou, presne tak ako by to urobil každý a jeden fanúšik tohto geniálneho seriálu. Tejto knižke sa na istý čas podarilo zatieniť iné, možno lepšie vianočné darčeky, a to len preto, že ma dokázala zabaviť na niekoľko hodín a to len a len vďaka jednoduchým no nápaditým spôsobom, ktorým si Sherlock a John písali odkazy na lístočkoch vo vnútri knihy. Vsunuli tak jemne do inak plochej knihy humor, ktorý sa mi na celom diele páčil úplne najviac. 



Kniha vám pravdepodobne nepovie až tak veľa. Nie je to dokonale napísané dielo, ba vám ani nedá odpoveď na všetko, čo by ste radi o seriále vedeli. No rozpráva o ľuďoch, o siahodlhých hodinách premýšľania, tvorenia nového Sherlocka, ktorého bolo potrebné zasadiť do moderného sveta tak, aby ostal stále samým sebou. Hovorí o ľuďoch a s ľuďmi, ktorý sa podieľali sa celej výstavbe deja a postáv, kde i samotné postavy zasahujú do rozprávania. Porozpráva vám, čo to o deji, ako vznikal a prečo je to tak ako je. Vysvetlí vám isté prepojenia, udalosti a nahliadne s vami do života autora, rovnako ako tvorcov seriálu. A k tomu všetkému, vám bude písať poznámky John Watson, svojím vlastným perom, pomedzi stovku a stovku pestrofarebným obrázkov, čo vnesú úsmev do života i dospelákov. Lebo priznajme si - obrázky sú super.


Možno som čakala čosi viac, viac odhalení, viac rozhovorov. Viac samotného Sherlocka. No i tak neviem napísať niečo zlé. Hoc, čo som sa zopár krát nudila a čakala kedy príde niečo "wau", vždy som našla pobavenie i na najnudnejších stránkach. Možno bolo v knihe trochu priveľa obrázkov, čo zaberali celú stranu, kvôli ktorým som ani nevedela ako... a hľa...koniec knihy. No páčila sa v každom a jednom smere. Keď si chcete oddýchnuť, vymaniť sa zo stereotypu young-adultiek a trápnych hrdiniek a k tomu všetkému ste fanúšikom tohto jedinečného seriálu, tak určite siahnite po knižke ako je táto. John Watson vás prevedie cez prípady Sherlocka a autor vám ukáže ich zákulisie, no dovolí vám nahliadnuť aj do histórie jednej z najzvláštnejších a najznámejších postáv literatúry. Oddýchnete si, zabavíte sa, pokecáte s Johnom a sem tam i so s vysoko funkčným sociopatom. Naberiete chuť zas a znova pozrieť si všetky diely Sherlocka. 


Moje hodnotenie: 4/5 hviezdičiek 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára