piatok 19. februára 2016

Prázdninové (ne)čítanie //Filmové tipy

Každý knihomoľ pozná tú chvíľu, keď si chce večer namiesto ku knihe sadnúť s čajom pred žiarivú obrazovku a nechať sa pohltiť obrazmi. Filmy sú niekedy rovnako dôležité ako knihy. Milujeme ich lebo nás v krátkom čase dokáže preniesť kamkoľvek a nechajú nájsť prejsť obrovskou kopou emócií a len pozeraním sa na sled obrázkov. A keď sú skvelo spracované, fuuu, to človeku ostanú v mysli rovnako dlho ako dobrá kniha, či obľúbený citát. Milujeme filmy lebo sú farebné, vtipné, dych berúce, za srdce chytajúce, neopakovateľné, stávajú sa doslova zážitkom. A niekedy, sú tak fantastické, že zabudneme, že vôbec niečo pozeráme, a prestávame dýchať, hýbať sa, len pozeráme. 

A tak, keď máme/blížia sa/budú prázdniny, vybrala som zopár filmov, ktoré sa určite oplatí pozrieť i zatrpknutému knihomoľovi! Ktorýkoľvek si vyberiete, ručím vám, neoľutujete.


EVEREST / EVEREST 
Jake Gyllenhaal/Jacon Clarke/Simon Beaufoy 

V roku 1996 je už výstup na najvyšší vrchol sveta - Everest umožnení i "turistom". Z expedícií sa stáva niečo iné, možno si ich kúpiť a na vrchol, sa dostane i žurnalista. Skutočný príbeh, ktorý rozpráva o výstupe skupinky turistov, čo vrhla na Everest katastrofický tieň. 



WHAT IF / ČO AK 
Daniel Radcliffe/Zoe Kazan/Rafe Spall 

Netypická a neuveriteľne milá komédia o priateľoch, ktorí chcú byť niečo viac. Spoznávajú sa a trávia chvíle najzvláštnejšími spôsobmi. Snívajú o Bláznovom zlate a rovnako šialene si tak trocha užívajú život. P.S. možno prestanete vidieť Dana ako Harryho Pottera, lebo v tomto filme, je neskutočne a vtipne sympatický. 



THE WALK/ MUŽ NA LANE
Joseph Gordon- Levitt/ Charlotte le Bon 

Skutočný príbeh o mužovi, ktorého jediným a najväčším snom bolo prejsť po lane medzi Dvojičkami. Phillippe Petit vám ako umelec, komik, či mím vyrozpráva o svojej ceste za majestátnym snom. Originálne prevedenie s nádhernými scénami a skvelou hudbou vám utkvie v pamäti ešte dlho po tom, ako film skončí. A i keď sa bojíte výšok, Phillippe vám dokáže, že sa niet čoho báť. 



BEGIN AGAIN/ LOVE SONG
Keira Knightley/ Mark Ruffalo 

Ak milujete hudbu budete si užívať každú minútu tohto filmu, a ak nie, pochopíte, prečo je tak čarovná. Film vám rozpovie príbeh o nespokojnej, svojskej, životom pobúrenej speváčky, ktorá chce robiť hudbu inak - podľa seba - nekomerčne- pre každého. A rozpovie vám príbeh producenta, ktorý to nemal v poslednom čase ľahké. Keď sa tieto dve osoby stretnú, nevznikne romantická zápletka, no originálny nápad a čisté priateľstvo. Nahrávanie uprostred mesta. Na rieke. V metre. V parku. 



MAD MAX: FURY ROAD/ MAD MAX: ŠIALENÁ CESTA
Charlize Theron/Tom Hardy

Pokiaľ sa nebojíte absolútneho a nekonečného šialenstva, ak máte chuť odviazať sa, pozerať sa výhradne na obraz a užiť si každú chvíľu prudkého akčného dobrodružstva, choďte do toho. Nebudem sa ani unúvať opísať vám dej tohto filmu, lebo hoc ako som sa snažila, nedá sa. Možno si budete prvé minúty búchať hlavu o stenu, koniec vám to vynahradí, rovnako ako dokonalá scenéria, farby a čisto vizuálny zážitok. Zabudnite na to, že ste dospelí, alebo, že máte školu, že máte povinnosti. Vydajte sa na šialenú, šialenú cestu, ktorá je nominovaná na desať oscarov!



WHIPLASH/ WHIPLASH 
Miles Teller/J.K. Simmons 

Vášeň. Sen. Cieľ. Dokonalosť. Bubeník Andrew, študent na nejlepšej hudobnej škole na svete nechce nič viac, ako hudbu. Chce sa stať uznávaným a skvelým hudobníkom, za každú cenu. Už v prvom ročníku sa dostane do prestížnej jazzovej kapely vedenej, nie tak úplne, obyčajným učiteľom. Ten učiteľ, sa totiž nespráva k žiakom práve najlepšie. 
Miestami mierne nepríjemný film vám ukáže, čo všetko sú zanietení ľudia schopní dokázať a podstúpiť pre to, aby dosiahli, čo chcú.
A tá hudba, tá hudba!



BURNT/ DOKONALÝ ŠÉF 
Bradley Cooper/Sienna Miller/Daniel Bruhl

Adam bol jedným z najlepších šéfkuchárov až kým ho drogové dlhy nezahnali preč od svojej reštaurácie, uznania a vášne. Po rokoch sa ale vracia tam, kam patrí. Chce sa opäť vyšplhať na vrchol, byť špičkou a získať tretiu Michelinskú hviezdu. Vášeň a túžba po dokonalosti ho ale často doženú k prehnanému správania. Žiada perfektnosť všade, no nie vždy sa mu to vyplatí.
Film s prekrásnym, hoci i len pre oko úžasným, jedlom. Plný farieb a úplne odovzdanosti snu. 



STILL ALICE/ STÁLE SOM TO JA 
Julianne Moore/Kristen Stewart/Alec Baldwin

Mnoho ľudí o Alzheimerovej chorobe skoro nič nevie. Film o uznávanej lingvinistke Alici, ktorej je diagnostikovaná veľmi vzácna a skorá forma tejto choroby, vám ukáže, aké to je zadúdať. Zabudnúť na svoju rodinu, deti, manžela, zabúdať slová a i cestu domov. Aké je to stratiť samu seba.



LEGO MOVIE/ LEGO PRÍBEH 
(v originálnom dabingu) Chris Pratt/ Elizabeth Banks/Morgan Freeman

Niekedy treba k šťastiu len dobrý animák a pohár teplého kakaa. Ak si chcete príjemne oddýchnuť, zasmiať sa a spraviť si skutočne dobrú náladu, stačí si pozrieť túto neuveriteľne vtipnú a podarenú rozprávku - ktorá určite nie je len pre deti. Geniálne spracovanie a mierne popletený, no zábavný príbeh vás vezme naspäť do detstva. 



ROOM/ IZBA
Jacob Tremblay/Brie Larson 

Žena je spolu so svojim päťročným synom držaná v zajatí maličkej izby už sedem rokov. Potom, čo sa Jack narodil, nevidel okrem izby nič iné. No nevedel, že niečo iné existuje. Izba bola preňho celým svetom. Za izbou bol len vesmír. Ľudia z televízie, žili len v nej. A jedlo? Šaty? Lieky? Tie im nosil čert. Po rokoch sa ale Jackovi spolu s mamou podarí z izby dostať. To im ale nezaručuje, že budú obaja šťastní. 
Dych berúci, srdcervúci príbeh opísaný z pohľadu malého chlapca, ktorý po prvýkrát objavuje svet. Prvýkrát vidí autá, ulice, stromy či zvieratá. Film vás chytí sa srdce, hoci nie je príjemné ho pozerať. No vidieť ho, sa oplatí azda najviac.
+


HOW TO GET AWAY WITH MURDER/ AKO SA VYVLIECŤ Z VRAŽDY
Viola Davis/Jack Falahee/Alfred Enoch

Annalise Keating neučí svojich študentov teóriu kriminálneho práva, ona ich učí prax. Necháva ich učiť sa na skutočným, práve sa dejúcich súdnych prípadoch. A tých najlepších päť odmení už na začiatku, nechá ich pracovať v jej vlastnej firme. 
Seriál o pätici študentov práva, ktorá sa zamotá nie len v súdnych procesoch, úlohách prísnej učiteľky, ale i v samotnej vražde.
Pokiaľ ste fanúšikom seriálov, tak pozor! Odporúčam pozerať len na vlastné riziko - možnosť závislosti na tomto seriáli je takmer stopercentná. A toľko afér, zvratov a intríg, ktoré uvidíte vám tak popletie hlavu, ako to dokáže už len Hra o tróny. 

Prajem vám príjemný filmový zážitok a pevne verím, že si nejaký film vyberiete. Ešte viac dúfam, že sa vám bude páčiť. A pokiaľ sa nejaký rozhodnete pozrieť si, napíšete mi, čo naň hovoríte. No a ak ste už niečo z môjho výberu videli, napíšte tiež! 
Milý čitatelia, tiež ak aj vy máte v rukáve nejaký naozaj skvelý film, poradte aj mne! 

2 komentáre:

  1. Wau, skvelé tipy! Mne už prázdniny síce skoro skončili, ale určite si pár filmov napíšem do wishlistu! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Bohužiaľ, mne prázdniny končia tiež, no pevne verím, že si na oddych a nejaký dobrý film nájdem čas aj potom, a že sa to tebe podarí tiež :)

      Odstrániť