utorok 16. februára 2016

Miroslava Varáčková - Len to nikomu nepovedz!

Len to nikomu nepovedzAutorka: Miroslava Varáčková
Žáner: Young Adult literatúra /knihy pre mladých 
Počet strán: 240
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: Tvrdá s prebalom 

O čom to je?: 

Slová sú niekedy nebezpečnejšie než päste...
Ivo má dvadsať a život pred sebou. Mladšia sestra Eva je jeho jediná slabosť, pre ktorú bez okolkov vytiahne do boja. Sedemnásťročná Eva je bratov pravý opak. Odkedy je terčom posmechu medzi spolužiakmi, snaží sa byť neviditeľná. No s jazvou na tvári a stigmou rodinnej tragédie sa uniká pred spolužiakmi len ťažko. Keď nevinné žartíky prerastú v priamočiaru tyraniu, Eva nachádza jedinú radosť zo života už len pri tanci. A tam jej osud uštedrí poslednú a najtvrdšiu ranu menom láska.

Kto vám otvorene vyrozpráva realistický, až do špiku kostí bolestivý príbeh o šikane? Málokto. A Mirka to dokázala. Zaznamenala na stránkach svojej knižky čin, ktorý je v dnešnej dobe viac než častý, opísala ho priamo, citeľne, skutočne. Ukázala silu človeka, vo všetkých jej podobách, a podala pomocnú ruku všetkým, čo ju potrebovali.

Môj názor : Poznáte to? Keď po hromade zahraničných kníh, plných bludov a nereálnych zápletiek potrebujete niečo SKUTOČNÉ, z čoho srší život, kniha, čo vás prefacká ukáže naozajstný svet? Takto som začala čítať túto knihu, lebo som bola otrávená hlúposťami. A podarilo. Autorka naozaj dokázala pozdvihnúť príbeh o šikanovanom dievčati, ktorého život nebol cukrový. A takéto príbehy je veru ťažké napísať, zaznamenať pocity čo najpravdivejšie a nenechať dej upadnúť. V knihe nebolo jedno hluché miesto, čítala sa priam sama, riadky plynuli jeden za druhým a slová sa čítali ľahko, i keď boli často ťažké. Napriek všetkému zlému, čo kniha ukrýva, bolo jej čítanie potešením.

Kniha rozpráva príbeh Evy, dievčaťa, ktorému znepríjemňuje život skupina spolužiakov. Utláčajú ju, dávajú jej pociťovať, že je iná. Eva je šikanovaná vo vlastnej triede, no brat jej nedovolí opustiť školu. Tak Eva nachádza lásku a pokoj v tanci, celá sa mu dennodenne odovzdáva a je pre ňu jedinou vecou, ktorá ju drží nad hladinou. Spolu s bratom Ivom bývajú sami. Ich život nie je jednoduchý, sú odkázaní sami na seba, sú jeden pre druhého oporou. No Eve sa každým dňom život len a len zhoršuje.


Hlavná hrdinka Eva mi vyrozprávala svoj príbeh zaujímavým spôsobom, jej život ozvláštňovali esemesky, internetové konverzácie, či úryvky z facebooku. Sama ale vystupuje inak, než som si na začiatku knihy myslela. Hoci na prvý pohľad pôsobí ustráchane, už po pár stranách som zistila, že je v nej oveľa viac, že hoci sa jej stalo veľa, nikdy neprepadla do zlého sveta úplne. Z každej situácie ju niečo vytiahlo, nádej, láska, vášeň, sny. Predstavovali skutočnú postavu. Takú akú nájdete aj u vás v škole. Bola farebná, živá, reálna. Zato jej brat Ivo ma udivoval každou stranou. Hoci mal byť sestre bratom a snažil sa byť viac než len ním, často to nebolo najlepšie. Čo ako dobre chcel pre Evu, málokedy jej to pomohlo. Ba možno povedať, že ma veľakrát poriadne naštval, hoci rozumiem prečo bol taký. A Timo? Evin princ? Evina nádej. I sa mi mnohokrát zdal neskutočným nereálnym, absolútne vymysleným, bola som vďačná za každý riadok s ním. I keď by sa taký chlapec hľadal skutočne ťažko, i keď je nepravdepodobné, že by niekto dokázal to čo on. Jeho prítomnosť dodala príbehu TO, to skvelé. 


Kniha poukazuje na mnoho spôsobov lásky, zobrazuje ju vo viacerých podobách. Ukazuje lásku k rodine, lásku záľubám, lásku matky i lásku medzi dvoma skutočnými ľuďmi. Zobrazuje život z viacerých hľadísk a dáva za pravdu, že život nie je vôbec jednoduchý. A hoci si mnoho ľudí myslí, že to tínedžeri majú ľahké, že sa nemajú čo sťažovať, kniha hovorí najmä o ich problémoch. A i keď bola kniha najmä o mladých ľuďoch, objavila sa v nej istá "mucha". Dialógy medzi postavami boli akési umelé, neboli ozajstné, boli také, aké by nikdy tínedžer úst nevypustil - a to je snáď jediná vec, ktorú dokážem vytknúť... potom už len pár scén, ktoré boli priam nanajvýš nemožné a nereálne. No napriek všetkému prináša kniha množstvo dobra, množstvo myšlienok, ktoré treba vykričať do sveta a opisuje krásny príbeh. Nesie v sebe silné posolstvo, ktoré zdôrazňuje na prvých i posledných stranách. Nemlčme! .


Moje hodnotenie : 4/5 hviezdičiek   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára