nedeľa 24. apríla 2016

Agatha Christie - Vražda v Orient Exprese

Originálny názov: Murder on the Orient Expres
Autor. Agatha Christie
Žáner: detektívny román
Počet strán: 184
Vydavateľstvo: (slovenské) Slovenský spisovateľ/zelená knižnica

O čom to je?: Vynikajúca detektívka z roku 1934 patrí k tomu najlepšiemu, čo slávna anglická autorka napísala. Orient expres plný cestujúcich, medzi ktorými je aj Hercule Poirot, vyráža na trojdňovú púť naprieč Európou. Uprostred noci vlak náhle zastane, lebo železničnú trať zablokovali snehové záveje. Poirot sa ráno dozvie, že jeden z cestujúcich – americký milionár Ratchett – je mŕtvy. Ktosi ho v spánku dobodal. Slávny detektív sa ujíma vyšetrovania zložitého prípadu, ako stvoreného pre jeho malé sivé bunky...



***

Pokiaľ si myslíte, že väčšina detektívok je nudná a predvídateľná strata času, skúste rozlúsknuť záhadu Orient expresu. Čo ako, sa budete snažiť zapojiť všetko svoje geniálne myslenie, akékoľvek teórie si vymyslíte, verte mi, že na to nikdy neprídete. Budete si lámať hlavu, podozrievať každého cestujúceho a dychtivo čítať knihu, ktorá nemá jednu plytkú stranu.


Môj názor : Do ohromných detektívok Agathy som sa zamilovala len nedávno. Uchvátila ma hneď pri prvej knihe a namotala ma rovnako ako Rowlingová na Harryho Pottera. Svojím majstrovským štýlom rozprávania príbehu ma dokáže okamžite vtiahnuť do deja a i na necelých 200-stranách napísať geniálnu záhadu.  A hoci si myslím, že knihy od Agathy, rovnako ako spomínaného Pottera nemožno recenzovať, lebo pri týchto knihách sa nedá, čo vytknúť, a dokonalosť nemožno opísať, táto kniha je hodná recenzie už len preto, aby sa si ju prečítali i ďalší.                                                      
“The impossible could not have happened, therefore the impossible must be possible in spite of appearances.” 


Ešte skôr ako nastúpite do Orient expresu, začnete pomaly spoznávať možných páchateľov. Z kupé sa začnú vynárať všakovaké osoby a splietať záhadu už pred jej začatím. Pohltí vás atmosféra zasneženej cesty vlakom a obklopí predtucha blížiacej záhady, do ktorej sa ponoríte okamžite. Spolu s Poirotom začnete splietať nekonečné množstvo teórii, budete sa snažiť sústrediť na každý detail, budete premýšľať, spomínať, pokukovať po každom cestujúcom vo vlaku. Mnoho vecí budete pokladať za zvláštne, nelogické, nemožné a budete sa čudovať nad zápletkou i okolnosťami. A čím ďalej sa bude príbeh posúvať, čím bližšie pri konci budete, tým viac sa vám zamotajú všetky myšlienky. Na záver vám nebudete tuhnúť krv v žilách, nepocítite ani zimomriavky, ba naopak. Hneď ako vám geniálna Agatha všetko vysvetlí a Poirot rozlúskne záhadu, len sa pousmejete a s tichým smiechom v duši pokývnete hlavou, lebo na nič podobné by ste nikdy neprišli.


Pri knihách od Agathy nezabúdate dýchať, nemáte zvláštny podozrievavý pocit, či pootvorené ústa. Jej detektívky vás však ohúria inými vecami. Najoriginálnejším vyvrcholením, dokonale premyslenými postavami a opismi, ktoré sa nevyrovnajú nikomu. A práve v Orient exprese, ktorý sa celý odohráva len v neveľkých vozňoch vlaku, je jasným príkladom ohromnej fantázie a bystrosti autorky. Zápletkou, ktorú vložila do deja a najneočakávanejším záverom vás ohromí viac ako by ste čakali. Kniha je perfektná, pretože nepotrebuje nekonečné množstvo strán, nudných kapitol, nevýrazných postáv a akčných scén aby vás pritiahla a nepustila, Stačí jej milých dvesto strán, Poirot, jedna vražda a knihu už nepustíte.

“But I know human nature, my friend, and I tell you that, suddenly confronted with the possibility of being tried for murder, the most innocent person will lose his head and do the most absurd things.”


Odporúčam ju prečítať každému milovníkovi klasických detektívoch, každému milovníkovi všetkých detektívoch, každému kto Agathu ešte nečítal a všetkým, ktorý milujú dlhé šaty, klobúky saká a tridsiate roky minulého storočia.

Moje hodnotenie: 90% 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára