utorok 9. augusta 2016

(Anti)stresové omaľovánky / alebo ako zabiť pol dňa

V dnešnej dobe je úplne neuveriteľné cool a štýlové vracanie sa do detských čias a tak so všetkou vážnosťou a sebavedomím nosíme rifle na traky, opäť fičíme na Harrym Potterovi, chytáme Pokémonov, pozeráme Disneyovky a spolu i s dospelákmi vyfarbujeme pri čaji omaľovánky. Práve tie sa pred nedávnom, niekedy v predvianočnom období, rozšírili po celom svete a usídlili sa v takmer každom dobrom kníhkupectve. Rodičia ich s nadšením kupovali ratolestiam pod stromček, priatelia si ich dávali navzájom  a tak sa dostali do ruky snáď každému druhému susedovi ba či babke. 

---

Ako oduševnenému výtvarníkovi, milovníkovi každej milej hlúposti a zabíjania času maľovaním, sa mi antistresové omaľovánky pre dospelých dostali pod kožu okamžite. Počas vianočných nákupov sme ich zopár kúpili pre iných členov rodiny a aj a som na ne lakomo hľadela jedným očkom už po prvýkrát. Najprv to boli antistresové omaľovánky, potom tie pre dospelých a neskôr sa na trh dostali i vymakanejšie. Prišli rôzne filmovo/knižné edícii ako Harry Potterovské, Game of Thrones, či značne umelecké ako omaľovánky pozostávajúce z Van Goghových či Monetových diel. 
---



Mamka hneď zbystrila zrak a dovtípila sa ako veľmi po takej omaľovánke túžim a tak ma pod vianočným stromčekom čakala nádherná Potterovská omaľovánka z ktorej som si mohla i oči vyočiť. Neskôr som jednu dych berúcu dostala i od Slovartu a práve tá mi možno svojimi originálnymi ilustráciami učarovala i viac a vraciam sa k nej spolu s hudbou častejšie ako k Harrymu. 

Keď som mala omaľovánky konečne v rukách nemohla som sa dočkať kedy urobím prvú čiaru, ale ako milovníkovi umenia mi nedalo si všetko poriadne nepremyslieť a tak som naozaj dlho strúhala všetky farbičky, ktoré som našla, potom som skutočne prísne vyberala svoj prvý obrázok a nakoniec s miernym napätím začala maľovať. Avšak i tom mi trvalo dlhšie než by bolo prípustné. Ako obrovský perfekcionista som musela mať všetko tip-top, každá farba musela začať podmaľbou, všetko muselo byť vytieňované ladiť spolu a nesmela som zabudnúť na žiaden detail.
---

***






Keďže mi ale všetko trvalo tak dlho, často som celú stranu nedokončila a pustila sa do ďalšej. Zopárkrát som sa však jednoducho zamerala na hlavnú postavu a zvyšok nechala čiernobiely aby hrdina vynikol. Tak som občas maľovala stranu i tri dni, napočúvala sa stoviek hodín hudby, ostrúhala desiatky farbičiek a zničila si bielu fixku.

Momentálne vlastním dve. Slovarťácku (Alicu) V krajine zázrakov a originálne vydanie "Mudlovských Omalovániek "-Harry Potter Coloring Book. Rada by som sa však pustila i do ďalších farebných dobrodužstiev.

Knižné omaľovánky sú skvelým darčekom pre každého. Pre kamošku, člena rodiny, pre každú umeleckú dušu, pre každého kto miluje hravé drobnosti a pre každému, komu chcete darovať niečo originálne a svieže. S omaľovánkami môžete rovnako ako s knihou prepadnúť cez iný svet a s hodinami hudby sa stratiť i na pol dňa. Príjemne vám spestria dlhé zimné večery ale i letné dni na pláži. Hoci sa pri nich budete často cítiť viac vystresovaný ako bez nich, keď budete s farbičkami prechádzať cez všetky tie drobné detaily a fotorealistické obrázky, i tak si s nimi užijete pekné chvíle. Vrátite sa do detských čias a spríjemnite si sivé dni. 

***



Vyfarbite si obrázky so svojimi deťmi, kamarátmi či spriaznenou dušou,. Nájdete radosť a úsmev i v maličkosti.

4 komentáre:

  1. Super článok! :D Antistresovým omaľovánkam som podľahla aj ja. Dostala som ich na začiatku mesiaca od sestry a šetrím si ich na začiatok školského roka. Aby mi pomohli zbaviť sa stresu. Dúfam, že svoj účel splnia. Viac mi prídu ako stresové než antistresové, pretože sa pri nich musím sústrediť, aby som nevymaľovala za čiarou.
    Krásne si vymaľovala. :) Najviac sa mi páči Hermiona. Vyzerá akoby mala každou chvíľou vyskočiť z papiera do nášho sveta. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) a áno, občas sú naozaj viac stresové než antistresové, všetky tie detaily totiž vedia narobiť poriadnu šarapatu a ruka sa mi vtedy trasie viac ako pred koncertom :D

      Odstrániť
  2. Nie si prvý človek, od ktorého čítam podobný článok a vážne sa mi to páči. Nie je to nič pre mňa... Moc veľká prplačka, nakoniec by boli pre mňa presne skôr stresové :D

    Viallen z http://all-dreams-are-real.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nie si prvý človek, od ktorého čítam podobný článok a vážne sa mi to páči. Nie je to nič pre mňa... Moc veľká prplačka, nakoniec by boli pre mňa presne skôr stresové :D

    Viallen z http://all-dreams-are-real.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť