utorok 2. augusta 2016

John Boyne - Chlapec v pásikavom pyžame

Autor: John Boyne
Originálny názov: Boy in the Striped Pyjamas
Počet strán: 176
Vydavateľstvo: Slovart

O čom to je?: Príbehy nevinnosti existujú aj v tej najdesivejšej realite. Toto je príbeh dvoch chlapcov v časoch, ktoré nemôžu nijako ovplyvniť. Začína sa v Berlíne roku 1942. Jedného dňa sa Bruno vráti zo školy a nájde pobalené všetky veci. Jeho otec dostal nové miesto a rodina sa s ním musí odsťahovať ďaleko na zvláštne miesto, kde nemá čo robiť, kde sa nemá s kým hrať. Kam len oko dovidí sa tiahne plot, ktorý ho oddeľuje od čudných ľudí. Bruno je však prieskumník a nezmieri sa s tým, čo vidí. Pri prieskumných cestách pozdĺž plota stretne chlapca, ktorého život a podmienky sú úplne odlišné od jeho.


***


Toto je príbeh, čo by mal prejsť cez myseľ každého človeka. Kniha, ktorá si zaslúži viac pozornosti, slová, na ktoré nesmieme zabudnúť. Chlapca v pásikavom pyžame by mal spoznať každý človek nehľadiac na vek, hoci je kniha určená pre deti. Prežijete si neuveriteľne silný zážitok a spoznáte jedno z najhorších období minulého storočia z iného svetla.

O chlapcovi v pásikavom pyžame ste už určite počuli. Z filmu, z rozprávanie ostatných, ba či z dejepisu. Čo to už asi viete a možno premýšľate, či sa do knihy pustiť. Na jednej strane kniha pre deti - bude ma baviť? A na druhej strane, dojemne smutný príbeh - budem mať silu dočítať ho? Takýmito otázkami sa zaoberať nemusíte, nemusíte si ich ani klásť, pretože sú neopodstatnené. Hoci je kniha určená pre mladších čitateľov, práve to, o čom hovorí, zaujme každého. A jej detsky vyrozprávaný dej urobí z strašného príbehu o niečo krajší, ľahší, nevinnejší.
“Sitting around miserable all day won't make you any happier.”
Príbeh vám vyrozpráva Bruno, deväťročný syn nemeckého generála, ktorý sa musí napriek svojim najzbožnejším prianiam spolu s rodinou odsťahovať z milovaného domova. V novom dome sa mu nepáči, ako veľký objaviteľ, tu nemá, čo objavovať....teda, až kým neobjaví chlapca.

Bruno vám opíše isté miesto a istých ľudí z úplne inej strany ako ste ich videli do teraz. Chlapec, ktorý nerozumie, čo sa okolo neho deje, kto je chlapec za plotom a čo robí jeho otec, vám ukáže závratné situácie v detskej jednoduchosti. Prežijete si ťažké chvíle z detskej perspektívy a možno pochopíte svet inak. Dvaja chlapci, ktorí sú úplne rozdielni, si medzi sebou vytvoria kamarátstvo silnejšie než plot, čo ich rozdeľuje.

“What exactly was the difference? he wondered to himself. And who decided which people wore the striped pajamas and which people wore the uniforms?” 
Túto knihu odporúčam každému, bez ohľadu na vek, na obľúbený žáner kníh. Dostane sa vám do rúk výnimočný príbeh, výnimočne napísaný, s výnimočnými postavami. Spoznáte históriu z trochu inej strany a objavíte silný zážitok. Dvaja chlapci vám len na pár stránkach ukážu iný život. Detská kniha vám zapadne do srdca s tým najsmutnejším príbehom. Nebojte sa tých pár strán a knihu prečítajte. Dostanete viac ako by ste boli čakali.

Moje hodnotenie: 85% 








2 komentáre:

  1. Čítala som dávnejšie a odvtedy som si aj viac krát pozrela film. Doteraz cítim silný dojem, ktorý vo mne táto kniha zanechala. Je to napísané tak strašne nevinne... Bruno nechápe čo sa vlastne deje a tým, že je to vyrozprávané z takéhoto detského pohľadu, tak je to ešte citlivejšie. Od tohto autora by som si chcela prečítať aj jeho ostatne knihy. Čítala si aj nejakú inú okrem Chlapca :)?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno. čítala som Zostaň kde si a potom odíď http://addicted-to-read.blogspot.sk/2015/07/john-boyne-zostan-kde-si-potom-odid.html a tá bola možno ešte lepšia ako táto, neviem. Každopádne bola skvelá, síce opäť venovaná deťom ale páčila sa i mamke, tá ju zhltla za jeden deň :) Určite sa oplatí pustiť o do ďalších ...

      Odstrániť