piatok 30. mája 2014

8 kníh , ktoré musíte prečítať ak ste si zamilovali Na vine sú hviezdy

Na vine sú hviezdy je moja obľúbná kniha a keď som ju dočítala nevedela som čo ďalej ( presne ako mnoho dalších ľudí ) . O nejaký ten týždeň vychádza film a neviem či sa mám tešiť nakoľko ho asi celý preplačem. Na internete je teda kopa rôznych článkov a ja som sa tiež rozhodla jeden napísať. V článku vám poviem o pár knihách ,ktoré si zamilujete tiež ak ste za zamilovali aj do knihy Na vine sú hviezdy.
Skoro všetky knihy ,ktoré spomínam som prečítala , až na pár výnimiek ( teda asi jednu ) , ktorú som našla pri jednom článku, kde dievča písalo, že táto kniha sa fanúšikom TFIOS určite bude páčiť

 

 

Ak zostanem- Gayle Forman

17-ročná Mia spadne do kómy po tom čo havaruje v aute spolu s celou rodinou. Mia zrazu  uvidí telá svojej rodiny, seba a musí sa rozhodnúť či zostane žiť náročný život bez rodiny alebo zomrie spolu s ňou.

Moja poznámka : O tejto knihe som dlhý čas nepočula ani chýru ani slychu a zrazu nastal Bum a počujem samé chvály, tak som sa ju rozhodla prečítať a očarila ma . Myslela som si , že príbehy kde niekto stojí medzi životom a smrťou sa mi nebudú páčiť, ibaže tento ma očaril. Je to milá , krásna a dojímavá kniha . Donúti vás premýšľať a ešte chvíľku ju nedostanete z hlavyV tomto roku taktiež vychádza aj film, tak knihu prečítajte jednoznačne pred ním .





 

Charlieho malé tajomstvá- Stephen Chbosky

Charlieho malé tajomstvá sú o dospievaní. Charlieho listy sú oveľa intímnejšie ako denník, sú smutné aj veselé, tragické aj komické. Nevieme, kde žije, nevieme, komu píše, vieme však o svete, o ktorom píše. Snaží sa žiť svoj život najlepšie, ako vie, no zároveň uteká pred jeho nástrahami a dostáva sa do sveta prvých rande, rodinných drám a nových priateľov. Sveta sexu, drog a kultovej Rocky Horror Picture Show, sveta, v ktorom je potrebná len úžasná pieseň na úžasnej ceste k nekonečnosti.

Moja poznámka : Prečítajte si moju recenziu na túto knihu → Tu




 

Kam zmizla Ajaška - John Green

Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?

Moja poznámka : Táto kniha je jasným príkladom názvu článku ... čo si prečítať po TFIOS ... dostala som ju na Vianoce práve preto že je od Johna Greena .. Prvé dojmy boli trošku čudné,  najprv som čakala ničo iné a nepáčilo sa mi koľko sa v knihe hreší.. no potom.. mi kniha vyrazil dych.. Krásny príbeh s veľkým srdcom. John Green stvoril dalšie majstrovské dielo

 

 

Prečo ? 13x Preto ! - Jay Asher


Clay Jensen sa vráti domov zo školy a nájde pred svojimi dverami zásielku od Hannah Bakerovej- jeho spolužiačky, do ktorej bol zamilovaný- ktorá pred dvomi týždňami spáchala samovraždu . Vo vnútri nájde kazetové nahrávky, na ktorých mu Hannin hlas hovorí 13 dôvod prečo ukončila svoj život, a Clay sa stane jedným z nich .

Moja poznámka : Kniha je zatiaľ bohužiaľ len v češtine , čo myslím je strašná chyba. Dostala som sa k nej v knižnici čo ma dosť prekvapilo , že máme aj knihy po česky . Môžete si myslieť že kniha má depresívnu tému, no prečítať ju stojí za to .

 

 

Amy & Roger na ceste- Morgan Matson

 Amy sa na leto dvakrát neteší. Jej mama sa rozhodla presťahovať na duhý koniec zeme a Amy má teraz za úlohu doviesť jej auto z Kalifornie do Connecticutu . Problém je , že od tej doby, čo jej otec zomrel pri autonehode , sa Amy nie je schopná posadiť za volant. Desí ju to . A v tej chvíli prichádza na scénu Roger , vraj starších priateľ rodiny ( ako tvrdí Amyina mama ) , ktorý má tiež v pláne "road trip" cez polovicu Štátov. Najkratšia možná trasa je naplánovaná, stačí vyraziť ..

Moja poznámka : jednoducho krásna kniha s krásnym príbehom.. a mám k tomu len jednu poznámku : Musíte ju prečítať ! .. no a ešte jednu : bohužiaľ len v češtine .. 

 

 

The Spectacular now- Tim Tharp

Sutter Keely je chlapec, s ktorým by ste chceli ísť na párty, ale nie je to ten typ , ktorý by ste predstavili rodičom. Nie je to žiadna akademická hviezda, ale je zábavný a celkom spokojný so životom- až kým sa nezobudí uprostred trávnika a nestretne Aimee . Aimee je "sociálna katasrofa" a súrne potrebuje pomoc. Tak začne nečakané kamarátstvo ktoré za ale zvrtne na niečo viac a Sutter bude môcť urobiť v Aimeenom živote zmenu- alebo ho úplne zruinovať .

Moja poznámka : Počula som o filme , nudila som sa stiahla ho a pozerala.. Chvíľku som si myslela , že to bude hlúpy teenegarsky film .. ( čo miestami možno bol ) ale vykľul sa z neho zamyslenia hodný príbeh. O pár dní neskôr som si objednala knihu ( ktorá je žial len v angličtine )  a bola rovnako skvelá, ale čoby, o kus lepšia ako film .





Odpust mi, leonard peacock- Matthew Quick

Dnes má Leonard Peacock narodeniny. Dnes si vloží do školského batoha pištoľ P-38 – zbraň istého nacistického dôstojníka, ktorú zdedil po starom otcovi – a zastrelí svojho bývalého najlepšieho priateľa a potom seba. Už sa nevie dočkať. Ale najprv musí povedať zbohom štyrom priateľom, na ktorých mu záležalo: svojmu susedovi Waltovi posadnutému Humphreym Bogartom; spolužiakovi Babackovi, husľovému virtuózovi; veľkej kresťanke Lauren, do ktorej bol tak trochu zaľúbený; a herr Silvermanovi, ktorý ho na strednej škole učí o holokauste. Leonard sa s každým z nich porozpráva a postupne – ako hodiny tikajú a prichádza okamih pravdy – odhalí svoje tajomstvo. 

Moja poznámka : Kniha , ktorú som nečítala :D .. ale vraj je skvelá ( aspoň podľa zahraničných čitateľov ) 

 

 

David Levithan- deň co deň

Každý deň sa prebudí v inom tele, každý deň žije život niekoho iného. A tak platí jedna jediná zásaha- vyhnite sa tomu, aby si niekto všimol ,že na jeden den prebývate v tele niekoho iného a neplete sa do jeho života. Všetko je v poriadku , až do rána , ked sa prebudí v tele Justina a zamiluje sa do jeho priatelky Rhiannon. Od toho okamihu všetky pravidlá, podľa ktorých až do teraz žil, prestávajú platiť. Konečne sa objavil niekto s kým chce byť deň čo deň .

Moja poznámka : Kniha ma zaujímavú tému. Zobúdzať sa vždy v inom tele .. veľmi to zaujalo tak som sa ju neskôr aj rozhodla prečítať. Na knihu je veľa názorov.. a môj je určite jeden z tých ktoré hovoria " oplatí sa ju prečítať" 


  

 

1 komentár:

  1. Na Ak zostanem samé chvály počúvam aj ja a tak nedočkavo čakám na dotlač knihy :D
    The Spectatular Now som tiež pozerala (kvôli Shailene) a bolo to niečo medzi dokonalým (kvôli Shai) a otrasným (kvôli tomu aká bola Aimee naivná), ale knihu by som si chcela prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť