streda 12. novembra 2014

Prečo John Green ? .. a prečo ho toľko kritizujú ? ...

Viem , že tento som už nepridala nič asi dva týždne aj to že tento článok bude možno trochu odvecy, nie dokonalý akým mal byť , ale obhajujem tu svoj názorom v krátkom čase ( totiž to si učitelia myslia že sme superhrdinovia s nadpriemernou inteligenciou a dokonalou pamäťou ) . No dúfam , že si ho prečítate a nevykašlete sa po tom na mňa.

Neviem prečo, ale už pár týždňov vídam na slovenských a českých blogoch veľa veľa kritiky na stranu Johna Greena, ktoré byt tu pred pár mesiacmi určite neobstáli. Ľudom sa vidia jeho knihy , nudné, rovnaké alebo až príliš nerealistické. Neodpoviem vám na otázku prečo.. sam to neviem.  S pár blogermi som sa rozprávala a došli sme k jednému záveru, že tento veľký Bum prišiel po filme .
Ešte pred necelým rokom by len málokto zhodil jeho knihy, teraz je to bežné. Myslím, že skutočne stojí za veľa vecami spoločnosť a to hlavné tá marketingová , ktorá si z filmu zrobila obrovský biznis. Tričká, reklamy, nové edície knih, reklamy a zas reklamy. Boli ich toľko , že samého Johna to hnevalo a aj mnoho ľudí. Tak pod tlakom filmu a obrovských očakávaní (pretože všetci nad knihou šaleli ) sa rozhodli tú knihu prečítať a možno sa im nezdala tak dobrá ako ju spoločnosť vykreslila alebo sa danou spoločnosťou nechali vtiahnuť do vlny kritiky a aj keď sa im kniha páčila ostaní ich kritikami natoľko ovplyvnili , že nechceli vytŕčať z davu, tak radšej nič nepovedali. Nebudem kritizovať tých, čo knihu kritizujú ani tých čo ju milujú, poviem len to , prečo je pre mňa osobne John Green spisovateľ s veľkým S.


Zaujal ma jendou vecou. Najdôležitejšou pre mňa. Že mi rozumie, nám teenagerom. Vie sa vcítiť do našej kože a vie, že nie sme tí najslušnešjí , že máme veľké očakávania, obrovské sny. Nenávidime učiteľov, školu, milujeme dobrodružstvá, porušovať pravidlá a byť voľní. Ľúbime, neposlúchame sme svojskí a také sú jeho knihy. Nie sú nudné, každá jedna z nich nám chce niečo povedať, no záleží len na človeku či si ju vypočuje. A tiež na tom či človek potrebuje pre dobrú knihu, dych berúci príbeh.




Sám John Green je považovaný za "Šepkára teenagerov", lebo nás chápe no tu u nás je on sám  nepochopený. Nesnaží sa písať dokonalé romány , často krát sa hovorí že jeho knihy sú nerealistické , až príliš detské ( vraj ) . Ale oni nemajú byť úplne skutočné ani dospelácke. Veď nie sú pre nich, sú pre nás .
Možno má nejaké chyby, lenže tak by nebol autorom .





Páči sa mi , že aj napriek tomu aký mal úspech s Hviezdami , je to skvelý človek. Na youtube tvorí so svojim bratom úžasnú dvojicu , ktorú sa nedá prehliadnuť. Vidím tak , že je to snáď ten najnormálnejší človek, dospelák no aj tak srdcom dieťa. Miluje Harryho Pottera , je to jeho najobľúbenejšia knižná séria ako často krát hovorí  ! A myslím , že je celkom obdivuhodné , že pri natáčaní filmu vraj väčšina fanúšikom  sa neutekala fotiť s hercami ale predovšetkým s ním . Je vtipní, milí a vie si zo seba urobiť srandu. Kto iný by si tvár pomaľoval fixkou , potrel arašidovým maslom a nechal ju potlačiť na tričká ?

John je vlastne Fangirl. Nad svojim filmom šalel viac než jeho fanúšikovia. Pri natáčaní filmu plakal a aj tak to zavesil na internet. Komentuje na tumblre ako zmyslov zbavený a na facebooku a instagrame by sa deň neobišiel bez nejakej jeho fotky .
Môžte ho nemať radi, kritizovať ho, no pre mňa bude vždy úžasným človekom a spisovateľom, ktorý mi dal do života snáď viac rád než ktokoľvek iný. A vždy , vždy budem stáť na jeho strane nech sa stane čokoľvek... aj keby ma ďalšia jeho kniha sklamala.





8 komentárov:

  1. Je pekné, že ho obhajuješ a možno je to naozaj skvelý človek, neviem, osobne ho nepoznám. Tým Harrym u mňa však získal jedno plus a vypadá celkom sympaticky :)
    Ja som strašne dlho nemala v pláne Hviezdy čítať, pretože sa mi nepáči téma rakoviny. Nakoniec som ju však prečítala a bola by som rada, keby som to nerobila. Tá kniha je pre mňa jedna z najhorších kníh za tento rok. A neviem, nemám dojem, že by bola nejaká vlna kritiky na jeho osobu, práveže to ja a pár jedincov sme proti nemu. Ja nikdy nepochopím, čo na ňom všetci vidia, pretože jeho postavy sú o ničom a chovajú sa nereálne. Napríklad Hazel. Jednu chvíľu plodí jednu múdrosť za druhou, tvári sa strašne dospelo a okamih po tom je neskutočne blbá.
    Snažila som sa mu dať šancu, vážne. Čítala som potom aj Papierové mestá, do ktorých som vkladala obrovskú nádej, lebo mali skvelý nápad. Lenže absolútne nevyužitý. Okrem naozaj dobrého začiatku to bolo o ničom. Proste mi jeho štýl vôbec nesedí a nesúhlasím s týmto článkom. Absolútne. Pre mňa nie je zďaleka taký dobrý spisovateľ.
    Ale je to tvoj názor. A ja mám svoj. Čo už.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ho v celkovej podstate ani nepovažujem za dokonalého spisovateľa, ani za obľúbeného.. na to mám iných :) Páči sa mi len , že mi porozumel, mne .. , že má vlastný názor a nebojí sa ho nikdy povedať a aj keď ho osobne nepoznám, vždy keď od neho niečo čítam , či pozerám jeho videá vidím ho ako milého, vtipného a inteligentného človeka :)
      Hazel možno bola taká, ibaže tak sa teenagerovi správajú.. Raz sú hrozne premudretí, lebo takí chceme byť no v skutočnosti takí nie sme , sme predsa len častokrát hlúpi, nikto z nás nie je dokonale úžasný . Nikdy som žiadneho autora nejako neobhajovala ale ani nezhadzovala ... tu som len potrebovala niečo povedať... :)

      Odstrániť
    2. Absolútny súhlas s Maťou ! :) Človek neviem aký je..ale spisovateľ .. Najviac ma štve však ako tí autori doslovne zarábajú na témach ako je rakovina.To je vec ktorá je pre mňa neodpustiteľná.+ Ja som ho kritizovala už keď som ani nevedela že bude film.A to som čakala že ho budem milovať. Ale no každý ma svoj názor a pozerá sa na vec svojím pohľadom.

      Odstrániť
  2. Ahoj ! Na tento tvoj článok som sa strašne tešila a pravidelne som pozerala, či už si ho náhodou nenapísala. Raz sme už "podstúpili" debatu na tému John Green..
    Ja s tebou absolútne súhlasím ! John je pre mňa úžasným človekom a to ho ani tak extra nesledujem. Je mi sympatický ako človek a aj ako spisovateľ. Tiež som toho názoru, že nás chápe. Niektorý ľudia nerobia nič iné než nadávajú na "dnešnú mládež", no on ? On napíše knihu, ktorá presne vystihuje naše pocity. Chápe naše správanie a naše konanie. Neodsudzuje nás za to, že často skôr niečo spravíme než si to premyslíme a potom to často ľutujeme. A že píše nereálne ? Blbosť ! Práve že (teda aspoň ja) v jeho knihách nachádzam tú krutú realitu, ktorá nás každý deň núti otvárať oči. On nič neprikrášľuje, píše narovinu. Jeho knihy pre mňa vždy boli, sú a aj vždy budú patriť k najobľúbenejším kúskom z mojej knižnice (spolu z HP a Annou zo zeleného domu :D). Som strašne rada, že si tento článok napísala a, že ešte existujú ľudia, ktorý nemajú neustálu potrebu potápať Johna Greena. Dúfam, že tých, ktorý ho milujú je stále viac ako tých čo ho nenávidia. On si zaslúži obdiv ! Má neskutočný talent a dúfam, že si od neho prečítam ešte kopu kníh. Ešte raz ti ďakujem :) !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach :) Potešila si ma skutočne veľmi :) Ty si sa ale tak tešila a ja som ti tú napísala takú hatlaninu :D ale to len kvôli tej časovej tiesni .
      Vo všetkom s tebou súhlasím ale to myslím už vieš . Vždy sa poteším ak nájdem človeka , ktorý si za svojimi obľúbenými knihami pevne stojí. Dnes je to presne tak že na mládež sa len nadáva, možno to tak je vždy ale je úžasné že sa nájde človek s mladým srdcom ( nie dušou :D, srdcom ) a vcíti sa do nás a podá nám takú pomocnu ruku :D Ja som svoj beletrizovaný životopis v škole nazvala " Idem hľadať to Veľké Azda " a tou vetou som ho aj zakončila... niekde ku koncu som potom použila aj citát zo zadnej strany Aljašky..Vždy som mala zo slohu jednotky, neviem čo vtedy učiteľku pochytilo, či ju naštval citát alebo nepochopila moje Veľké Azda .. no dala mi za to trojku .. a potom na nás nadáva že málo čítame :D .. no čo už
      Hlavne že sú tu ľudia ktorí Greenovi veria :3

      Odstrániť
  3. Ja som od neho nikdy nič nečítala a ak sa mám priznať, ani ma to neláka. Mne sa vždy zdalo, že má veľa fanúšikov a tento ošiaľ ma akosi zďaleka obišiel. A zase prvá taká kniha, o ktorej som sa dopočula, boli Na vine sú hviezdy a to by som tak či tak nečítala, lebo neznášam knihy o chorobách. V poslednom čase sa s nimi roztrhlo vrece a dosť mi to vadí. Nechápem, prečo chcú všetci čítať a písať o ľuďoch, ktorí zomierajú, pre mňa to nie je žiadna zábava, nemám z čítania žiadny pôžitok, iba trápenie. A myslím si, že keby boli ľudia rovnako chorí ako postavy v niektorých knihách (teraz nemyslím len Na vine sú hviezdy, ale všeobecne), tak by sa už s takou radosťou do čítania nehrnuli.
    Ale tak na toto máme všetci vlastný názor :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetci si myslia, že Hviezdy sú kniha o rakovine , ibaže nie je ... :D je to taká vedľajšia dejová línia ja keď toho napácha dosť.. Je to skutočne o tom , že nepotrebujeme aby si nás pamätala kopa ľudí, stačí jedna osoba, ktorá na nás nikdy nezabudne :)

      Odstrániť
  4. Já mám hrozně ráda Johna. To co si napsala to cítím úplně stejně. Miluju jeho videa na youtube, a i když jak rychle mluví mu ne vždy rozumím, prostě je super.
    A hvězdy mám taky ráda. Všichni je začali nenávidět právě kvůli té propagaci ale já je četla ještě před tím, než se uvažovalo o filmu tak se mi ten pocit z ní nikdy nezkazí :)
    A i když mě Johnovi knihy (naposledy Papírové města) někdy hrozně nudí, vždycky je v nich jedna pasáž, která mě úplně odrovná, protože mi to připomene něco ze života. John je dobrý spisovatel, jen to publikum, ta obří aféra kolem něho není dobrá ;)

    OdpovedaťOdstrániť