streda 11. februára 2015

Cassandra Clare- Mechanický anjel /RECENZIA

Autor : Cassandra Clare
Originálny názov : Clockwork Angel
Séria : Pekelné stroje
Diel : 1/3
Počet strán : 400 


Anotácia : Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.




Knihy ladené na nôtu Viktoriánskeho Londýna sú moja srdcovka, Cassandra Clare je moja srdcovka .. a keď sa to zmieša dokopy vznikne čosi od čoho nebudete chcieť dať ruky preč ! A ešte keď uvidíte tú obálku... Musím ešte pripustiť, čo tiež hovorí väčšina ľudí, bolo to lepšie než nástroje smrteľníkov !


Môj názor : Cassandrine knihy som si obľúbila, svet Tieňolovcov si ma podmanil no k Mechanickému princovi som sa dlho nevedela dostať. Keď som túto knižku nakoniec začala čítať, bola úplne iná než som si ju predstavovala. Samozrejme v tom dobrom slova zmysle a Cassandra opäť ukázala že ona sa neopičí po iných spisovateľoch, že ona vytvára svoj originálny svet s originálnymi postavami a všetko má jasne premyslené. Od jej veľkolepého úvodu až po neskutočne vymyslená akčné scény, až sa čudujem že to napísala žena. 


Svet bol opísaný dokonale, celá Londýnska atmosféra na mňa doľahla hneď keď som knihu začala čítať, básne na začiatku kapitol a celkový dojem , ktorý vedela Cassandra vytvoriť bol skvelý ! Knižka akoby ani nebola z tejto doby.. a to je obrovské plus. Však sme už všetci otrávený s hlúpych ustarostených hrdiniek z moderného sveta, ktorých najväčší problém je , že ich ich láska ignoruje. Tu ale prichádza Tessa, neobyčajná, silná mladá dáma, ktorú pre jej schopnosť o ktorej chúďa sama ani nevedela týrali Temné sestry. Bola odvážna a od prvého okamihu som si ju obľúbila, a keď na tým tak premýšľam je to asi jedna z najodvážnejších hrdiniek vôbec. Hodená do sveta , ktorému nerozumie a pritom nikdy nemyslela len na seba. 


Samozrejme ako by to bolo inak, VŠETKY Cassandrine postavy, či už v nástrojoch smrteľníkov alebo pri tejto sérii boli niečím výnimočné. Každá tá postava mala svoj príbeh, ktoré nám postupne autorka odhaľuje. Všetky tie príbehy sú zvláštne a jedinečné a postavy, tak ,či už sa objavili v knihe len pár krát , boli úžasne živé ! Autorka do svojho príbehu opäť vsadila úžasného, mierne narcistického ale hlavne vtipného hrdinu ( fúu aký opis :D ). Will bol svojský, ale starostlivý a jeho hlášky sú nezabudnuteľné a mnoho krát my vyčarili úsmev na tvári. Jeho pravým opakom je Jem. Ten bol strašne milý a presne takou postavou aké mam rada . 

"Takže ty si Tieňolovec," začal Nate. "De Quincey mi vravel, že ste netvory."

"Spomínal to predtým, alebo potom, ako sa ťa pokúsil zjesť?" opýtal sa Will.



Či už ako bola kniha skvelá, vždy sa našli časti , ktoré neboli práve záživné. Pravdu povediac sa našli aj kapitoly ktoré boli doslova nudné. No nič iné knihe nemôžem vytknúť , snáď len ten milostný trojuholník, ježišmária prečo zase. Autorka vytvorila svet v svete , ktorý sa zdá byť nekonečne veľký.
A ak si myslíte ,že to bude rovnaké ako Nástroje smrteľníkov, nenechajte sa zlanáriť takou myšlienkou ! Neviem sa dočkať kedy si prečítam ďalšiu časť, lebo taký koniec neradno písať do tak skvelej knihy . 

Moje hodnotenie : 4,5/5 hviezdičiek 


 Za recenzný výtlačok ďakujem kníhkupectvu Ipark.
Knihu si môžete kúpiť  napríklad TU 

7 komentárov:

  1. Rozhodne sa pustí aj do ďalších častí. Stoja za to a okrem toho ťa aj pekne prekvapia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hneď ako budem mať viac času sa do nich pustím :) prekvapenia mám ja rada

      Odstrániť
  2. Knihu som čítala už dávno-ani neviem kedy presne :D Ale viem, že sa mi páčila, avšak na detaily si už veľmi nepamätám, no na Willa sa nedá zabudnúť-nejeden raz aj mne vyčaril úsmev na perách :) Chcela som si kúpiť aj ďalšie časti, ale akosi som dala prednosť iným knihám a táto séria šla bokom. No napriek tomu sa k nej chcem v budúcnosti vrátiť. Som zvedavá, že ako to vlastne všetko skončí, no predtým si budem musieť dať re-reading tejto knižky...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Willove hlášky sú úžasné :D často som sa zasmiala. Ja to mám s tými ďalšími dielmi podobne, uprednostnila som zatiaľ iné knihy ale hodlám sa vrátiť aj k tejto sérii :)

      Odstrániť
  3. Táto séria je skvelá. Jednotka sa podľa mňa len rozbiehala, ale na dvojku som sa veľmi tešila a bola to najlepšia časť z týchto troch kníh.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Júuuj tak to si ju musím hneď zohnať :D lenže mám rozčítané tri knihy tak neviem kedy sa k nej dostanem :D ... a ešte ma čaká Mesto stratených duší ..

      Odstrániť
  4. Skvelá recenzia! Ja som pred nedávnom na ňu tiež robil recenziu, tiež sa mi páčila a to veľmi :DD

    OdpovedaťOdstrániť