štvrtok 25. júna 2015

Keď knihomoľ nemá čas čítať - 6. fáz odlúčenia od knihy

Po dlhokánskom trápení, mučení a strastiach sa už pomaličky chílu, krôčik po krôčku, ku koncu školského roka, Konečne budeme na dva mesiace voľný od nekonečného učenia sa nezmyselných táranín, od neprestajného tlačenia kalerábov do hláv, od hľadenia na biele steny a príšerného ranného vstávania. Každý sme si odžili, také tie chvíľky, kedy sme celý nešťastní nemali ani chvíľku času na pokojné čítanie. Pamätáte sa aké to je? Keď upadnete do smútku, čo vo vás vzbudzuje pohľad na osamotenú knižku ležiacu na vašej posteli, no prečítať si ju je takmer nemožné, lebo predsa máme iné ( podstatne hlúpejšie a nijak užitočné) povinnosti. Ako tento pocit vyzerá? Dá sa opísať vo fázach smútku? 


1. Zapieranie 

http://img.pandawhale.com/111290-LOST-John-Locke-dont-tell-me-w-zxpo.gif

Začne sa vtedy, keď vám na hlavu nakopia desať písomiek, testov, skúšaní a úloh pričom musíte medzičasom robiť nespočetne veľa dôležitejších vecí ako- cvičiť na hudobnom nástroji, jesť, osprchovať sa, upratať si, hľadieť na stenu, ísť vonku.... no vy kašlete na jedno i druhé a presviedčate sami seba, že máte ešte habadej času a v kľude si môžete sadnúť, urobiť čaj a prečítať sto strán, až kým si neuvedomíte: "do kelu, však my máme úlohu z angliny..!"



2. Hnev

http://forevertwentysomethings.com/wp-content/uploads/2015/01/GIF-scream-Donald-Glover-anger-angry-screaming-GIF.gif

Keď si uvedomíte, že predsa len toľko času nemáte, ledva sa stíhate učiť a spať, nie to ešte hovoriť o prečítaní knihy! Hneváte sa na celý svet, že ledva všetko zvládate a ešte musíte robiť také blbosti- ako učenie sa o vrásnení zemského povrchu v angličtine. Hneváte sa lebo si konečne chcete prečítať knihu, čo na vás čaká v poličke už týždeň a hneváte sa, že si nemôžete dopozerať obľúbený seriál a hneváte sa stále, lebo hnev je momentálne najdôležitejší ..... a vy nemlžete dočítať tých poondiatich dvadsať strán ! 

3. Hľadanie vinníka 

https://33.media.tumblr.com/e7441d48a665bc12b27f5697cff6516c/tumblr_inline_n4drppqecQ1re6y31.gif

Keď obvinujete všetko a každého z toho, že nemôžete čítať. Obviňujete školu, že to kvôli nej takto trpíte a obviňujete každého, kto vás vo voľnej chvíli vyruš. Premýšľate, aké by to bolo ak by ste nechodili do školy a premýšľate o tom, koľko času by ste mali ak by boli prázdniny a o tom, prečo máte toľko písomiek a či by ste predsa len nemohli čítať a hodiť všetko za hlavu. 

4. Vyjednávanie

https://33.media.tumblr.com/b613e1090d53a2ba94053f55d3073843/tumblr_inline_no0o789Hzd1t1dtl7_500.gif

Keď sa snažíte vymyslieť čo najlepší spôsob ako mať čo najviac času na knihu. Rozmýšľate nad tým, kedy budete čítať, ako sa naučiť všetko čo najrýchlejšie, čo sa učiť, a čo nie, čo urobiť, a čo nechať tak, kde a kedy napísať článok na blog ( a potom ho píšte tajne na informatike ), uvažujete, ako skryť knihu na hodine aby ste ju mohli čítať, a či čítať aj cestou do školy a z nej. Vyjednávate sami so sebou a aj tak to nejde.... 

5. Depresia

http://i1113.photobucket.com/albums/k501/CherrySoda_99/Supernatural%20Gifs/WhyAreYouDoingThisToMe.gif

https://p.gr-assets.com/540x540/fit/hostedimages/1380222758/558750.gif

Keď pochopíte, že to nemá zmysel, že na knihu čas nie je (teda, pokiaľ ste ochotný vzdať sa spánku!). Keď si uvedomíte, že chúďatko kniha chvíľku pobudne na poličke neprečítaná,  vy sa tak skoro nedozviete ako sa skončí, a či hlavný hrdina zomrie alebo či ho zachráni láska jeho života (tu už záleží len na tom či čítate Hru o tróny alebo ľahko predvídateľnú young adultku). Vtedy upadnete do hlbokého smútku, a nakoniec aj tak nič robiť nebudete, lebo ono je to predsa tak smutné, že nemôžete čítať....

6. Prijate

http://cdn2.teen.com/wp-content/uploads/2014/09/exhausted.gif

Ten krátky moment, kedy úplne zabudnete na knihy, zabudnete, že vás čaká dobrodružstvo len za pár stranami, že môžete cestovať do nekonečných krajín a plne sa začnete sústrediť na všetko ostatné. Keď ste tak unavení, že ani kniha už nepomáha a len nemo hľadíte na tú istú stránku učebnice, keď ste natoľko vyčerpaní, že nedokážete tú knihu ani otvoriť, a tak príjmate tú chvíľu voľna od večného knihomoľstva ..

Kedy naposledy ste boli od knihy odlúčení vy? A ako to odlúčenie prežívate? 

4 komentáre:

  1. No, super článok, musím povedať :D Donútil ma zamyslieť sa, ako som na tom ja.
    Tak, snažím sa, aj v tom najplnšom dni, nájsť si chvíľu, pri ktorej si prečítam aspoň 5 strán z knihy, alebo pozriem jedno video na youtube. Jednoducho musím robiť niečo, čo robím rada, aspoň na malú chvíľu, aby som nezošalela.
    Sú však dni, kedy aj ku mne zavíta odlúčenie od kníh a vtedy som nevrlá a prechádzam podobnými štádiami ako spomínaš vyššie. Najviac ma štve, keď som niekde v strede knihy, 4 dni nečítam a potom, keď sa ku knihe vrátim, už neviem, čo bolo predtým! :D
    P.S. Inak, ten tretí gif, je z 3. časti 2 .série Teen Wolf, ktorú som si akurát dnes pozrela :D A ani som si neuvedomila ako pekne vystihuje aj takúto situáciu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) :D
      Mne sa stáva presne to isté, že sa vrátim ku knihe a netuším čo sa dialo pred pár stranami a tak sa zvyknem aspoň trošilinku vrátiť späť aby som si spomenula :)
      A Teen Wolf nepozerám :/ už by som na to dupľom nemala čas :D

      Odstrániť
  2. Ako keby seba som videla :D To zapieranie je také typické pri mne a v jednom kuse si poviem: "Pfff! Na matike aj tak nič nerobíme, naučím sa to vtedy." BUM z matiky píšeme a BUM píšeme aj z toho druhého predmetu, takže namiesto jednej zlej známky schytám dve! Vďakabohu za múdrych spolužiakov a ťaháky, ktoré nesklamali :D Hnev...toto rozoberať nebudem...agresívna som už od prírody :D Čo sa týka vinníka vždy je to škola! Vždy! Vyjednávanie? :D Prosím ťa! Ja na tom žijem! Vždy na hodinách robím to čo nemám a zvyčajne sú to recenzie, ktoré píšem do univerzálneho zošita, zvyčajne na matematike. Nech žijú kvadratické rovnice, ktoré dodnes neviem! (Asi, prečo) :D Depresia... no....asi nevyhnutné štádium,ktoré neznášam :D
    Prijatie je najbolestnejšie :D Keď si uvedomíš, že musíš žiť svoj biedny život študenta namiesto toho, aby si sa pretransformovala do nejakej hlavnej hrdinky a aspoň na chvíľku žila jej život :D Jednoducho zbohom sny! A vitaj krutá realita...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kübler-Rossová v méně drastické praxi? :D Každopádně myslím, že to sedí perfektně, jako bys popisovala mé letošní zkouškové :)

    OdpovedaťOdstrániť