utorok 27. októbra 2015

Cassandra Clare- Mesto nebeského ohňa //RECENZIA

Mesto nebeského ohňaAutor: Cassandra Clare
Originálny názov: City of Heavenly fire
Séria: Nástroje smrteľníkov/ the mortal instruments
Diel: 6/6
Počet strán: 580
Vydavateľstvo: Slovart

O čom to je: V epickom finále Nástrojov smrteľníkov - najpopulárnejšej mestskej fantasy súčasnosti - sa musí Clary s ostatnými Tieňolovcami postaviť najväčšiemu zlu na svete: Clarinmu bratovi. Nočné mory sa stali skutočnosťou. Sebastianovi Morgensternovi sa podarilo rozdúchať nepokoje medzi Tieňolovcami. S Pekelnou čašou v rukách premieňa Tieňolovcov na temné stvorenia, ktoré sa musia postaviť proti vlastným rodinám i milovaným. Vystrašení Tieňolovci hľadajú útočisko v Idrise, no so všetkými bojovníkmi proti temnote za začarovanými hranicami ich domoviny, kto ochráni svet pred démonskou inváziou?

 
Ako každý fanúšik série nástrojov smrteľníkov som nedočkavo čakala na poslednú časť série so zatajeným dychom. Tiahla sa už som mnou aký ten čas, a tak som v kŕči čakala na koniec jedinečného príbehu rovnako s nadšením ako so strachom. A hoci nástroje nie sú moja srdcovka, ba čo by som vedela vymenovať omnoho viac lepších kníh, posledná kniha mi utkvie v pamäti na pekne dlhý čas.
 Pamätám sa ako som dostala prvú knihu zo série a prečítala ju za sotva pár dní. Začala som tak čítať sériu rovnako ospevovanú ako Harry Potter, no úplne inú. Vôbec, ani kúštiček, som nevedela, čo pri čítaní kníh o tieňolovcoch čaká a tak som nechala Cassandru búrať jednu moju predstavu o konci za druhou. Vždy, v akejkoľvek zo šiestich kníh, keď som si podvedome predstavovala možnosti pokračovania deja, ma Cassandra dokázala prekvapiť jej neuveriteľným osobitým spôsobom. A tak, pri čítaní poslednej knihy, som si mohla myslieť čokoľvek, no i tak by to nemalo zmysel, pretože táto autorka dokázala vymyslieť niečo, čo by mi nikdy nebolo napadlo.

“Heroes aren't always the ones who win," she said. "They're the ones who lose, sometimes. But they keep fighting, they keep coming back. They don't give up. That's what makes them heroes.”   

http://1.bp.blogspot.com/-mbFoPfsUBeY/U-F5kT2EIWI/AAAAAAAAEK8/tQz_PkLPsaI/s1600/Dirty+Sexy+1.jpg
Príbehy o tieňolovcoch, knihy o mestách, knihy o Clary, mi nikdy neprenikli pod kožu tak hlboko aby som o nich neprestajne myslela a bľabotala o nich s každým, kto by bol ochotný ( a možno aj tí čo by neboli) ma počúvať. Nežrala som Cassandru spôsobom akým to dokázali iný, no i tak som tieto knihy mala rada. Obľúbila som si jedinečnú zápletku, dych berúce akčné scény, všetky lásky, všetky postavy a strasti a čarovný svet, o ktorom by som nevedela ani snívať. No po prečítaní piatej knihy z tejto série, kedy ma to skutočne chytilo, som pocítila, že príde ten triumf, ktorým nás autorka všetkých ohúri. Podvedome som vedela, že príde v šiestej knihe zvrat, niečo veľkolepé a iné, scéna, možno i sama celé kniha, čo ma ohromí až mi budú vlasy dupkom vstávať. Nemôžem povedať, že som sa mýlila, lebo nie. ono to prišlo.


http://mortalinstruments.org/wp-content/uploads/2014/04/14.jpg
Do knihy pribudli nové postavy, a práve tie, alebo boli pre mňa najhlavnejším podnetom, ktorý mi napovedal, že tento diel bude skvelý. Kniha tak už od samotného začiatku nabrala grády a vtiahla ma do nového, no už známeho sveta Tieňolovcov. Už v prvých kapitolách na mňa Cassandra vyvalila ohromne prekvapká a uchvátila ma tempom, ktoré nasadila už v počiatku knihy. Nenechala ma tak otáľať a ja som sa snažila čítať čo najviac. Pri čítaní som ale mala za chrbtom vždy školu, a tak som často musela položiť rozčítanú knihu bokom a tu mi po prvýkrát prenikli tieňolovci do mysle aj bez knihy. Nezvykla som o tieňosvete premýšľať, no tu ma to tak chytilo, že na zopár chvíľ nič iné neexistovalo. Čítanie som si nesmierne užívala a ďakujem Cassandre za neuveriteľne pestré opisy, ktoré inak nemám rada, no ona ich vie sfarbiť tak, ako málokto, a preto, sú občas zaujímavejšie než samotný dej ( a to ocení najmú umelec)


“I don’t know why I ever helped you.”
“Because you like broken things.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/73/0e/16/730e1635c2ec43fb3709f3972d6a9215.jpg
V tejto knihe som mala možnosť spoznať postavy do ešte väčšej hĺbky a utvoriť si tak o nich jednotný názor. Videla som prehlbujúce sa vzťahy, či nové priateľstvá, ba či straty. Obdivujem autorku ako dokázala postavy, ktoré sme poznali už dlho, zmeniť ešte a ešte viac. Všetkých ukázala v novom svetle a predviedla, čoho všetkého sú schopní. A hocako som mohla predpokladať smerovanie deja, vždy ma prekvapil, vždy sa udialo niečo nové, niečo, čo sa stalo TÝM, tým epickým, čo mi nedalo sústrediť sa pri učení. Či to bol posun vo vzťahu, akčná scéna, vtipné hlášky alebo absolútny zvrat príbehu, všetko bolo do bodky perfektné. Nedočkavo som tak čakala na koniec, bola som zvedavejšia než by my bolo po vôli, a nevedela som sa dočkať, čo geniálna Cassandra vymyslela. A nesklamala ma, ani na sekundu (a ak aj, vyžehlila si to). Napísala neskutočne originálny koniec, spôsobom, že mi bolo ťažko aj za tými najhoršími postavami, A skončila sériu tak, že bude snáď každý z jej verných fanúšikov dokonale spokojný. Zachovala si svoju jedinečnosť, nezabudnuteľné hlášky, vtipy a zlatý jas. 

Moje hodnotenie: 5/5 hviezdičiek 


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knihu si môžete kúpiť napríklad aj TU













3 komentáre:

  1. Som rada, že sa ti posledný diel páčil :). Zo mňa je už závyslak na Tieňolovcoch, takže ja milujem všetko od Cassandri :D. Och a ten svet ❤... A to všetko ❤... milujem to :D. Super recenzia :)! Btw... Pekelné stroje si čítala :)?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) a z pekelných strojov som prečítala zatiaľ len prvú knihu ale už pokukujem aj po ďalších, len niet času ....

      Odstrániť
  2. Super recenzia! Túto sériu o Tieňolovcoch mám stále rozčítanú, skončila som na City of Fallen Angels. Som naozaj zvedavá, ako to všetko skončí, pretože Cassandra vytvorila úžasný svet, postavy a jednoducho... Jedna z najlepších sérii, aké som kedy čítala. :) Snáď sa mi koniec zapáči práve tak ako tebe.
    P.S. Pozývam ťa do môjho nového projektu, ak ťa zaujme, môžeš sa zapojiť, budem rada :) Nájdeš ho tu: Zonia's World: Priateľstvo cez listy | Projekt

    OdpovedaťOdstrániť