nedeľa 6. marca 2016

Agatha Christie - Vražda je Zvyk

Autorka: Agatha Christie
Originálny názov: Murder in Mesopotamia
Séria: Hercule Poirot 
Počet strán: 192
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Väzba: pevná 
Žáner: detektívka 

O čom to je?: Hneď po príchode do archeologickej lokality v irackom Hassaniehu je zdravotnej sestre Amy Leatheranovej jasné, že sa tam deje niečo zlé - niečo, čo súvisí s manželkou slávneho archeológa doktora Leidnera.
Medzi členmi expedície vládne napätie a Louise Leidnerová je čoraz vydesenejšia. O pár dní má na nálezisko prísť Hercule Poirot, no ktovie, či už pre niekoho z výpravy nebude neskoro...


***

Agathu, famóznu anglickú spisovateľku, čo neraz predbehla i slávneho Arthura Conana Doyla, pozná i ten, čo knihu drží tak raz do roka. Obdivovaná pre svoje dokonalé detektívne príbehy a úžasného detektíva Poirota. Dlho som jej knihám nevenovala žiadnu pozornosť. Hoc, ma veľmi lákalo si ich prečítať, nikdy nie dosť na to, aby som tak skutočne urobila. Až raz, keď ma už pohltilo úmorné ničnerobenie, naskytla sa mi možnosť pustiť sa do jednej z jej kníh. A hľa, bola som veľmi prekvapená.

Už na začiatku knihy si vás podmaní jedinečný a zmyselný štýl autorkinho písania. Každá veta je dokonale zasadená a nenudí vás ani na minútu. Geniálne, miestami i vtipne a zároveň veľmi múdro opisuje každý detail. Dokonale sa vcítite do myšlienok rozprávačky príbehu a dokážete si, nanajvýš prsne, predstaviť prostredie, v ktorom sa kniha odohráva. Rozprávačka, sestra Leatheranová vám vyrozpráva od začiatku až po poslednú vetu napínavý príbeh, a obľúbite si ju okamžite. Vždy sa pri detektívkach bojím urputne nudných opisov a strastiplných múk pri čítaný prázdnych strán. Vždy sa obávam, že ma príbeh nedokáže pohltiť. Pri Agathe som tento pocit zahodila hneď! Deju porozumiete po pár kapitolách a húževnaté napredovanie príbehu vám nedovolí knihu zavrieť.

Príbeh je zasadený do archeologického prostredia v Iraku, je tak úplne iný, ako bežne detektívky. Zápletka sa nestane hneď a najprv, musíte spoznať tých najdôležitejších, všetky postavy hrajúce vražednú hru. Dychtivo som prevracala jednu stranu za druhou rozhodnutá dozvedieť sa o každom, čo najviac a rýchlo sa dostať k akcii. Neostýcham sa povedať, že sa autorke podarilo nie raz vyburcovať napätie natoľko, že i pri klasickej, Poirotovskej detektívke, mi vybehli po rukách zimomriavky. Dej bol vygradovaný tak dobre, že každá zápletka, zapadla presne na perfektné miesto. Ako náhle ste mali o veciach prehľad, autorka zamiešala karty ešte viac. A Poirot? Geniálny malý mužíček, oveľa sympatickejší než Sherlock Holmes, ktorý svojou francúzštinou a dôvtipom, rozprúdil príbehu krv.


“A woman who doesn't lie is a woman without imagination and without sympathy.”

Postavy sú v detektívkach kľúčové, a tu obzvlášť, si musíte všímať každú z nich. Či je to rozprávačka- sestra, archeológovia, architekt, ba či obyčajní sluhovia. Musíte im porozumieť a dôkladne prekuknúť. Preto, nie len pre parádu, sú tak detailne a precízne opísané. No ich skutočná identita sa odhaľuje po vrstvách. Až do konca, som bola v napätí a premýšľala nad vrahom. Hoc koľko teórií sa mi v hlave pomaly utváralo, ani jedna nebola pravdivá. Postavy sa menili, utvárali sa a formovali. Moje tipy sa zakaždým menili, úporne som premýšľala, no predsa len, Agatha je Agatha a nezameniteľný Poirot ma predbehol. Famózne vysvetlil záhadu a potvrdil, že jeho intelekt je ohromujúci. Každou kapitolou som si ho obľúbila viac a viac, hoci mi i veľmi sympatická a milá sestra Leatheranová prirástla k srdcu taktiež. 

“Archaeologists only look at what lies beneath their feet. The sky and the heavens don't exist for them.” 

Málokedy sa pustím do detektívnych románov. No vždy, vždy som ohromená ako veľmi ma dokážu pohltiť a uchvátiť. Vždy žasnem nad múdrosťou autorov a ich predstavivosťou. Konkrétne Agatha, je jednou z najgeniálnejších. Napísala neuveriteľne napínavé dielo, ktoré sa i napriek svojej zložitosti čítalo ľahko a rýchlo. Všetky opisy boli hlboké, precítené a každé slovo, či veta premyslené do detailov. Kniha sa čítala nesmierne dobre, až mi bolo ľúto zatvoriť ju. Ani na sekundu nemáte pocit, že čítate niečo z úplne inej doby. Štýl autorky je tak dokonalý, že máte pocit, akoby ste čítali niečo, vám veľmi známe. Užila som si takmer každú kapitolu a v duchu jasala pri vyriešení záhady. Autorka i s Poirotom si ma plne získali a neviem sa dočkať na ďalšiu výnimočnú knihu, ktorú si o nich prečítam. Preto radím každému, takáto klasika ako je Agatha nikdy nesklame, tak ak ste o ňu doteraz len zavadili pohľadom, teraz skúste aspoň nakuknúť. 

Moje hodnotenie : 4.5/5 hviezdičiek 

2 komentáre:

  1. krásna recenzia :)vitaj v svete kvalitných detektívok, verím že aj ďalšie Agathine knihy v tebe zanechajú podobné dojmy

    OdpovedaťOdstrániť