štvrtok 21. apríla 2016

Benjamin Alire Saénz - Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru //RECENZIA

Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíruAutor: Benjamin Alire Saénz
Originálny názov:  A&D Discover the Secrets of the Universe
Počet strán: 368
Žáner: Young adult 
Vydavateľstvo: Slovart

O čom to je?: Príbeh o priateľstve dvoch chlapcov, ktoré je ako vesmír: magické a bez hraníc. O priateľstve, vďaka ktorému objavíte pravdy nielen o sebe, ale aj o ľuďoch, akými by ste raz chceli byť. Dante je výrečný a sebaistý. Ari ťažko hľadá správne slová a v ničom si nedôveruje. Danteho pohlcuje poézia a umenie. Ari tápa v spomienkach na staršieho brata, ktorý skončil v base. Zdá sa, že chlapec ako Dante s jedinečným pohľadom na svet, bude tým posledným, komu sa podarí zbúrať múry, čo si okolo seba vystaval Ari. Keď sa Ari a Dante stretnú, vznikne medzi nimi puto, ktoré nastaví zrkadlo pravde skrytej v hĺbke duše, a pomôže im odhaliť, akými ľuďmi by sa raz chceli stať.


Niekedy má kniha tak silnú myšlienku, tak hlboké postavy a tak zvláštny dej, že z nej a z každej jej vety priam sála atmosféra. Čistá energia, ktorý naplní každý kút miestnosti, v ktorej práve prežívate príbeh na čiernobielych stránkach. Naplní vás zvláštnym pocitom a usadí sa vám s hlave s jednoznačnou úlohou - premýšľať.

"Niekedy stačí, ak ľudom poviete pravdu. Neuveria vám. A potom nechajú vás osamote."

Knihu s geniálnym názvom a očarujúcou obálkou, som zaznamenala oveľa skôr než vyšla u nás na Slovensku. Či to boli mená hlavných postáv v názve, obrázok alebo obsah knihy, nedočkavo som pátrala a zisťovala o knihe, čo najviac. I tak som si ale počkala a nechala sa knihou pohltiť po slovensky. Vedela som, aké chvály o nej narozprávali, ako je ospevovaná, omieľaná na každej sociálnej sieti. Ako po nej baží každý a jeden bloger, ako ju vyhlasujú za klasiku a vynášajú do nebies. A vtedy som sa bála, že jej tá prehnaná sláva uškodí, že uškodí môjmu úsudku, že budem očakávať veľa.

"Problémom môjho života bolo, že ho vymyslel niekto iný."

S chvíľkovým napätím, no plná zvedavosti som začala čítať veľmi pomaly. Zaskočil ma spôsob akým je kniha napísaná. Zvláštne, inak, novo, neopísateľne, plná rozsiahlych dialógov a neobyčajných pocitov.  Bola úplne iná ako by som bola čakala. Prekvapila ma v rôznych smeroch. Nevedela som sa vžiť do krátkych kapitol a bolo mi priam ľúto všetkého premrhaného papiera. I postavy boli spočiatku mnou nepochopené. Nedávali zmysel. Ich svet. Myšlienky. Nevedela som nájsť TO geniálne, čo v nej našli iní. A potom som začala čítať pozornejšie, Začala som vnímať inak ako predtým.


Ako náhle sa zahĺbite do nekonečného množstvo myšlienok, ktoré vám vyrozpráva mladý Ari, do množstva pocitov, ktoré vám prednesie Dante, a potom, keď sa zahĺbite do ich snov, spoznáte silný a neprekonateľný letný svet mladých ľudí. Plný nádejí, túžob, naivity, voľnosti, možností a lásky. Možno neporozumiete každému ich slovu, ale porozumiete tomu, čo vám budú chcieť povedať. Ovalia vás atmosférou leta a ukážu svet v úplne inom svetle. Svet, ktorý nemáte šancu spoznať bez nich. Ich myšlienky nepochopíte hneď. Ako všetky múdrosti vesmíru, sa vám ukážu až neskôr. Ponoríte sa s hlavnými postavami do ich snov a nájdete kúsok seba. Nájdete seba v Arim i Dantem, pochopíte, že sme rovnakí, a pritom tak rozdielni. Dvaja mladí chalani vás naplnia najzvláštnejšími myšlienkami a každé ich stretnutie s vami, bude ako hľadieť na oblohu plnú hviezd a snívať počas letnej noc

"Leto. Toto ročné obdobie som zároveň miloval aj neznášal. Vyznačovalo sa vlastnou logikou a vždy vo mne niečo prebúdzalo. Malo sa týkať slobody, mladosti, dobrodružstva, skúmania. Predstavovalo knihu nádeje. Preto som ho zbožňoval aj nenávidel. Vďaka nemu som totiž chcel veriť. "


Dlho mi trvalo, kým som prišla na to, že sa mi kniha vlastne páči. Nevedela som to. Niekedy stačí obyčajná emócia, pocit, ktorý vo vás kniha zanechá. Nepotrebujete hviezdičky, ani slová, ktoré by vyjadrili, ako sa vám kniha páčila. Niekedy vás len zasiahne svojou najsilnejšou mocou a nechá vás užiť si ju. Na knihe ma najviac zaujala jej myšlienka, posolstvo. Nemať predsudky, brať ľudí takých akí sú. Milovať, a bojovať za lásku. Nájsť samého seba a nebáť sa ľudskosti. Nájsť poklad v každom človeku. 


Je ťažké jednoznačne opísať túto knihu, je ťažké o nej vyjadriť svoj názor, je ťažké zhrnúť pocity, čo po nej ostanú. A predsa, ostanú. Každá kniha, ktorá vás prinúti premýšľať o nej, ktorá vám nedá pokoj a ešte dlho po dočítaní vám ostane plávať v prúde myšlienok, je skvelá. Je jedno, či to bude v negatívnom smere alebo v pozitívnom. Niečo vo vás zanechá! Neprečítate si obyčajný, normálny a už vôbec nie bežný príbeh. Bude iný, no bude úprimný. Možno zmeníte názor na ľudí, ako sú Ari a Dante, možno si budete všímať svoje okolie viac, možno si budete vážiť svoj život inak. A možno si knihu zamilujete, lebo vás nechá spoznávať svet a vesmír.

"Mama s otcom sa chytili a ruky. Rozmýšľam som, aký je to pocit držať takto niekoho. Bolo mi jasné, že v čejsi ruke možno niekedy nájsť všetky tajomstvá vesmíru." 
Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart
Knižku si môžete kúpiť napríklad TU 

2 komentáre:

  1. Krásna recenzia! Najviac sa mi páčila pasáž : "Na knihe ma najviac zaujala jej myšlienka, posolstvo. Nemať predsudky, brať ľudí takých akí sú. Milovať, a bojovať za lásku. Nájsť samého seba a nebáť sa ľudskosti. Nájsť poklad v každom človeku. " ♥♥♥
    Knihu mám už dlhšie v hľadáčiku a naozaj si myslím, že sa mi bude páčiť :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, aj ja dúfam, že sa ti bude páčiť, je to zvláštna ale silná kniha :)

      Odstrániť